EO 45 jaar op TV

In 1965 kwamen Jan Kits en Johan van Oostveen op het idee om een eigen evangelische omroep te starten. Vijf jaar later (nu precies 45 jaar geleden) startte de eerste uitzending op televisie.

Kits en Van Oostveen kwamen op het omroepidee, nadat de NCRV vanwege een reorganisatie de jaarlijkse spreekbeurten van de Nederlandse Christelijke Gemeenschapsbond (NCGB) voor de radio wilde beëindigen. In eerste instantie wilde beide heren nog met de NCRV samenwerken, maar dit liep in 1968 op niets uit. In april 1967 werd De Evangelische Omroep (DEO) opgericht. Dit werd al snel veranderd in EO. Het aantal benodigde leden om een aspirant-omroep te starten was al snel behaald. Vervolgens kwam het ministerie van CRM met de toekenning van zendtijd per 1 april 1970. Op 3 april was de eerste tv uitzending een feit.

Aangezien het besluit van het ministerie pas in december 1969 viel, moesten er in een paar maanden tijd een professionele organisatie opgebouwd worden. Hiervoor werden diverse specialisten aangetrokken waaronder Johan Koekoek (art-director van een reclamebureau) en de Amerikanen James Draper (bekende Amerikaanse radiopresentor) en Irvin Yeaworth (filmproducer en regisseur van de cultfilm ‘The Blob’). Er was niet alleen een tekort aan ervaren Nederlands personeel, maar ook aan televisie content. De uitzendingen van de Evangelische Omroep bestonden daarom in het begin vooral uit buitenlands materiaal.

Leader EO (1988 bron: Omroepers.nl):

 
 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*