Emmely de Wilt: ‘Ik heb het idee dat er ’s nachts veel intensiever wordt geluisterd dan overdag.’

Voor De Nachtwacht Award 2020-verkiezing voor het beste nachtprogramma op de Nederlandse radio interviewt Spreekbuis diverse radiomakers. Ditmaal: Emmely de Wilt (Motel De Wilt/ KRO-NCRV).

Naast ‘Motel De Wilt; ben je ook alweer een jaar te horen in het nachtprogramma Fris (4-6 uur). Ben je echt een nachtdier of groei je hier vanzelf in?
Ik ben absoluut een avondmens. Dat maakt het wel makkelijker om ’s nachts te werken en lekker over een lege snelweg te rijden met wat goeie muziek op. Motel De Wilt doe ik nu anderhalf jaar. Dat is mijn eerste eigen programma, met mijn eigen naam. Ik ben er mee vergroeid geraakt. Ik kan er mijn ei kwijt met aparte vormgeving en bijzondere muziek die je overdag misschien minder snel zou horen. En er is ruimte voor gesprekken. Het programma Fris! op NPO Radio 1 heb ik een jaar gedaan en inmiddels ben ik gestopt omdat ik op zondagmiddag (12-14) Bureau De Wilt ging presenteren. Maar Fris! is in uitstekende handen bij de geweldige Mirthe van der Drift. 
Sinds ik in de nacht ben gaan werken heb ik steeds meer respect voor alle mensen die dat ook doen. Want uiteraard is het soms pittig of eenzaam. Maar dat maakt nachtradio ook zo fijn. Het is intiem, de luisteraars houden me net zo goed wakker als ik hen. Het werkt twee kanten op. Ik heb het idee dat er ’s nachts veel intensiever wordt geluisterd dan overdag. Je wordt een maatje in de ether, en van de respons van wakkere mensen ’s nachts word ik ook weer blij. Er is meer ruimte voor eerlijkheid en kwetsbaarheid. ’s Nachts worden we meer onszelf. 

Je hebt laatst bij de Top 2000 ook mogen invallen. Een programma met het grootste aantal luisteraars van de Nederlandse radio. Voelt nachtradio intiemer?
 De Top 2000 was echt geweldig om te doen. Echt iets dat ik op mijn bucket list kon afstrepen. Er luisteren natuurlijk bizar veel mensen naar. Maar ook dat zijn mensen die in hun huiskamer of misschien in hun auto of op zolder zitten te luisteren. Dat maakt het wel intiem. Radio is hoe je het wendt of keert ook echt een intiem medium. Dat vind ik er ook zo fijn aan. Op ieder tijdstip kan er direct contact zijn. Bij alle nummers die we draaiden tijdens de Top 2000 komen ook appjes van luisteraars binnen over hoeveel zo’n liedje voor hem of haar betekent. En ik vind het een eer dat mensen zoiets met me delen. En uiteraard is de nacht bij uitstek intiem. Maar uiteindelijk is het de muziek die ons verbindt. En het mooie aan radio is dat je het zo intiem kunt maken als je zelf wil.

Wat is volgens jou de grootste misvatting over nachtradio?
Ik hoor mensen wel eens zeggen: ‘Je krijgt ’s nachts alleen maar slapelozen aan de lijn zeker?’ Er is soms weinig benul over alle industrieën die keihard doorgaan als we slapen. Ons land wordt bevoorraad. De zorg gaat gelukkig door. Er zijn taxichauffeurs. Mensen die waken over ons land. Expats aan de andere kant van de wereld, die met je opstaan in plaats van met je gaan slapen. Natuurlijk zijn er ook slapelozen, maar dat deel is veel kleiner dan alle harde werkers. De nacht heeft sowieso een heel eigen sfeer. Er is liefde. Er is eenzaamheid. Er is reflectie. En er is de radio om dat allemaal te verbinden. Waanzinnig toch?


De Nachtwacht Award 2020
De Nachtwacht Award is een radioprijs gericht op nachtprogramma’s tussen 0:00 en 6:00. Op Spreekbuis.nl/nachtwachtaward kan het publiek stemmen op haar favoriet. Eind januari wordt de winnaar bekend gemaakt.

De Nachtwacht Award wordt mede-mogelijk gemaakt door Tens MediaPretty in Pink Productions en CodeKitchen.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*