Eddy Keur confronteert jongeren met geschiedenis van de Holocaust

Toen NPO radio-dj Eddy Keur ooit tijdens een radiospelletje vroeg wie het dagboek van Anne Frank had geschreven gaf een jonge luisteraar het verbijsterende antwoord: “Annie M.G. Schmidt”. Een confronterend antwoord voor Eddy, zeker gezien zijn persoonlijke connectie met de Holocaust. Zijn Joodse opa werd gedeporteerd naar Auschwitz met het allerlaatste transport. Voor Eddy aanleiding om vijf jongeren uit te nodigen om naar het voormalige concentratiekamp af te reizen voor een belangrijke geschiedenisles. De nieuwe getuigen van Auschwitz, vrijdag 16 december om 22:19 uur op NPO 2.

Nog steeds kan Eddy niet zonder tranen kijken naar de dodenherdenking op 4 mei. Zijn opa kwam om in de Holocaust en zijn oma liet zich verkrachten door een nazi-officier om te voorkomen dat haar dochter werd meegenomen door de nazi’s. Van de verschrikkingen van toen lijken jonge generaties zich steeds minder bewust. Voor Eddy aanleiding om te proberen een kleine groep jongeren het besef bij te brengen van wat er zich destijds heeft afgespeeld in de hoop dat dit impact heeft op hun verdere leven. 

In de documentaire volgen we vijf jongvolwassenen tijdens hun reis naar Auschwitz: Bart (19), Rana (20), Douwe (22), Hendro (21) en Sterre (22). Voor ze op reis gaan ontmoet Eddy de vijf jongeren. Wat weten ze van de Tweede Wereldoorlog en Auschwitz? Eddy gaat bewust niet mee, omdat de reis volledig draait om de jongeren. Wanneer zij in het voormalige concentratiekamp aankomen, doen ze een aantal dagen kennis op aan de hand van workshops en rondleidingen.

Ze komen op unieke plekken, zoals het depot waar duizenden koffers worden bewaard, maar ook in het archief waar Sterre en Hendro een bijzondere transportlijst te zien krijgen. Douwe dompelt zich onder in de stortvloed van informatie en Bart krijgt een confronterende kant te zien van de genocide op de zigeuners. Rana ontdekt dat kunstenaarschap ook kon betekenen dat je de gruwelen misschien kon overleven.

Eenmaal terug in Nederland bespreken de jongeren met Eddy hun ervaringen. Wat hebben ze van de reis geleerd en wat heeft de meeste indruk op ze gemaakt? En wat hebben ze in de archiefstukken van Auschwitz gevonden over Eddy’s opa? Eén ding is zeker: deze reis zal hen voor altijd bijblijven. Opdat we nooit vergeten!

‘De nieuwe getuigen van Auschwitz’ is een coproductie tussen Sarphati Media Producties en Omroep PowNed. Het programma is naar een idee van Eddy Keur. Regie en eindredactie: Erica Reijmerink.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*