Door fusie keert Veronica terug bij RTL

Veronica keert dankzij de fusie met Talpa terug bij RTL, nadat het in 2001 onder leiding van Vereniging Veronica de uitgang zocht.

Op 1 september 1995 stapte Vereniging Veronica uit het publieke bestel. Vervolgens werd de tv-zender Veronica samen met RTL 4, RTL 5 en de radiozender Hitradio Veronica ondergebracht in de Holland Media Groep een joint venture van de Vereniging Veronica en CLT-UFA (tegenwoordig RTL Group).

Omdat een voorgenomen deelneming van Endemol niet mogelijk bleek, nam CLT-Ufa deze belangen over. Hierdoor kreeg laatstgenoemde de meerderheid van de aandelen in handen. De Vereniging Veronica voelde zich hierdoor een ondergeschoven kindje, en trok zich in 2000 terug waardoor alle aandelen in handen kwamen van RTL Group. Zij bleven echter eigenaar van de merknaam Veronica tot 1 september 2001. Daarna werd de vereniging weer eigenaar van de naam.

Toenmalig Veronica-voorzitter Joop van der Reijden meldde niet meer met zijn mede-aandeelhouders ‘door één deur te kunnen’. Bovendien herkende de achterban van de omroepvereniging zich steeds minder in de zender, volgens de voorzitter.  Ruim 20 jaar later lijkt door de voorgenomen fusie het met Veronica weer deels onder RTL te gaan vallen.

9 Comments

 1. Domste wat de vereniging Veronica ooit had kunnen doen was mee gaan met de plannen van van der Reijden door uit die RTL groep te stappen. Het was een ander Veronica dan daarvoor maar paste prima in de jaren 90 en dus in die tijd. Jongeren (en andere leeftijden) keken en daar ging het om. Met radio ging het qua luistercijfers iets minder. RTL had gewoon 538 moeten kopen en had toen daar Veronica van moeten maken. Na het uitstappen bij RTL was Veronica totaal onherkenbaar geworden. Na mislukt avontuur met MTV kocht SBS de naam. De vraag is nog steeds waarom men dat deed want met de zender hebben ze nooit echt iets gedaan. Hopelijk gaat Sven Sauve na de fusie binnen het nieuwe bedrijf wat meer doen met deze oer-Hollandse merknaam die meer verdiend dan het nu is.

  • Veronica was in 2002, 2003 bijna opgehouden met bestaan. SBS en Sky Radio hebben Veronica gered in de zomer van 2003. De Vereniging Veronica heeft inderdaad door uit de Holland Media Groep te stappen (in 2001), een behoorlijk risico genomen. Het is dan ook wel weer jammer dat de opvolger Yorin, niet zo’n succes is geworden. Yorin begon in april 2001 en stopte ergens medio 2006.

 2. Ik denk dat Veronica als merknaam meer kans heeft om uit RTL/SBS te stappen en met investeerders zelfstandig verder te gaan. In Nederland is er nog steeds plek voor een goede jongerenzender, want dat is NPO/RTL/SBS/MTV nog nooit gelukt in Nederland. Naast de jongerenzender kan Veronica er ook nog in slagen om de jongeren van de jaren zeventig en tachtig te vermaken met retro televisie. Terugkijken heeft geen zin, vooruitkijken en kansen pakken waar het kan is hier het devies. Krijg grote adverteerders achter je en een sluitend businessplan. Kom op Veronica, pak die kans. Voor een tientje, ben ik weer je vriendje!

 3. Het opzetten van een of meer eigen tv/radio kanalen is geen prioriteit meer van de vereniging Veronica. Wat op zich jammer is. Daarnaast ontbreekt het aan geld voor zo’n groot project. Al zou het kunnen een andere grote commerciële partij. Met DPG media, VTM (van Thilo), KPN of Vodaphone/Ziggo zou het een mogelijk kunnen zijn. Al hebben die daar buiten dat de naam misschien nog we sterk kan zijn Veronica daar niet voor nodig.

  Ik hoop dat met bij RTL in de constructie van RTL/Talpa in het nieuw te vormen bedrijf wel de waarde van het merk Veronica inziet en dat men dit weer wat groter op de kaart gaat zetten. Veronica als ander soort en 2e grote zender naast RTL4 zie ik wel voor me. Afscheid nemen van de naam SBS6. RTL5 en SBS6 samen op laten gaan in een nieuw Veronica op 5. Daarnaast een nieuws, sport, serie en film (mannen) zender met een nieuwe naam op 6. Een classic 80/90/00’s zender op 7 en een vrouwenzender op 8. Allen terug te vinden op Videoland en NL Ziet. Ook de radiozenders meer aan de tv zenders verbinden. Van de themazenders Telekids 24/7 behouden en eventueel ook Lounge en Crime maar deze zouden ook op kunnen gaan in een van de eerder genoemde zenders.

 4. Nieuwe naamgeving:
  VIER, VIJF, ZES, ZEVEN, ACHT, Veronica en RTL-Z
  VIER vooral huidig RTL 4, is populairste commerciële zender, dus vooral doorgaan;
  VIJF een 2e hoofdzender, veel van SBS 6;
  ZES een vrouwenzender;
  ZEVEN een mannenzender (is het nu ook al);
  ACHT een jongeren zender;
  Veronica: welke programma’s zijn er nog over? Muziek, films?
  RTL-Z op het huidige RTL 8 zetten (zit op knop 10).
  Huidige RTL-Z kanaal en SBS 9 verlaten.

  Dan heb je de voorkeuzeknoppen 4 t/m 10 overal bezet en eventuele concurrenten krijgen 12, 13, 19, 763 of weet ik veel.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*