Domien Verschuuren: ‘Er zijn weinig regels bij podcasts’

Op OnlineRadioAwards.nl is het nu mogelijk om te stemmen op je meest favoriete online radiostations, podcasts en presentatoren. We zetten komende tijd diverse radiomakers en podcasters in de spotlights. Ditmaal: Domien Verschuuren (3FM/ Man man man – de Postcast).

Samen met Bas Louissen en Chris Bergström heb je een podcast opgezet. Deze podcast gaat over hoe mannelijk jullie zijn op gebied van vriendschappen, geld, seks en relaties. In Nederland hebben we de afgelopen 50 jaar een emancipatieslag gemaakt. Ook de verschillen tussen salaris en functieniveaus tussen mannen en vrouwen worden kleiner. Waarom is de (online) radiowereld dan toch nog een mannenbolwerk?
Wat vaak vergeten wordt, is dat er echt heel veel knettergoede vrouwen ‘bij de radio’ werken, ook achter de speakers. Ik heb de laatste jaren met zó veel getalenteerde vrouwen gewerkt. Neemt niet weg dat ik denk dat er op het gebied van gelijkheid nog genoeg te winnen is, zeker on air. Gelukkig begint Marieke Elsinga binnenkort in de ochtend van Qmusic, hoor je Angelique Houtveen en Eva Koreman in de middag van 3FM en is Florentien Goedhart de vaste stem van de Sky Radio-ochtend. En dat zijn nog maar enkele recente voorbeelden!

Waarom is een podcast een ideaal medium voor jullie thema?
Omdat je geen druk hebt van buitenaf. Geen spreektijd die afloopt, geen reclameblok dat gestart moet worden. We kunnen volledig de tijd nemen om elkaar uit en aan te horen over de onderwerpen die we bespreken. En dat gaat dan ook nog eens gepaard met het drinken van een biertje.

Je bent al zeer druk met je radioshow op 3FM en vanaf september bij Qmusic. Waarom kies je ervoor om daarnaast ook nog te podcasten?
In 2004 was ik al bezig met podcasting, toen was het echt net nieuw. Ik maakte ‘Koelcast’ en dat vond ik heel leuk. Er luisterde natuurlijk geen hond naar, want het was veertien jaar geleden nog veel meer niche dan nu. Toch heb ik dat altijd gemist, die totale vrijheid. Toen Bas het idee van een podcast maanden geleden een keer opperde, waren Chris en ik meteen enthousiast. We hebben een format bedacht, een mobiel setje gekocht en zijn begonnen.

Hoe bereiden jullie je voor bij het maken van een podcast aflevering?
Eigenlijk heel simpel: we bepalen wie de ‘host’ van de aflevering is, bedenken het thema, zetten samen stellingen op papier en beginnen met opnemen. Veel doorspreken van te voren doen we niet, want dat haalt de verrassing tijdens de opname weg. Nu kennen we elkaar vrij goed, maar er zijn altijd momenten dat ik met open mond naar Bas en Chris zit te luisteren. ‘Hoe kún je zoiets nou doen?’, haha.

Met de eerste aflevering van jullie nieuwe podcast wisten jullie al direct de derde plek in de iTunes Podcast-hitlijst te bereiken. Op welke manieren brengen jullie de podcast onder de aandacht?
Sterker nog, we stonden twee dagen op nummer 1, haha. ;-))
We hebben natuurlijk de mazzel dat we alledrie al een behoorlijk online platform hebben. Door middel van social media hebben we een mooie kickstart gehad en konden we veel mensen bereiken. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik ook in mijn ochtendshow op 3FM stiekem vol trots heb verteld dat we iets nieuws waren begonnen. Stiekem, hè!

Hoe zijn de eerste reacties op jullie podcast; is het een onderwerp dat erg leeft?
Verrassend goed! Kijk, wij zijn dit gaan doen, omdat het ons lachen leek. Gewoon kijken wat er zou gebeuren als we de gesprekken die we vaak in de kroeg hebben eens op zouden nemen. Maar dan iets gestructureerder. Veelgehoord is dat het heel herkenbaar is, wat we bespreken. Precies wat we hoopten! En of het onderwerp heel erg leeft, weet ik niet. Het is voor ons vooral een haak om onze verhalen aan te kunnen ophangen; onze stabiele basis.

Momenteel schieten de podcasts als paddenstoelen uit de grond. Gaan podcasts een zware concurrent worden van de reguliere radio?
Ik vind dat een heel moeilijke vraag. Podcasts staan nog enorm in de schaduw van de lineaire radio. Blijft ook nog wel even zo, denk ik. Ik vind het ook een superonaantrekkelijke naam, ‘podcasts’. Het klinkt al vermoeiend als je het hoort. De techniek is verder te gek, maar ik vraag me af in hoeverre dit simpel uit te leggen is aan mijn moeder. Ik geloof ook dat zij gewoon via de site luistert. Die hoef ik echt te vragen om op ons te abonneren in iTunes.

Podcasting bestaat al jaren, waarom gaat dit medium dit jaar echt doorbreken?
Vooropgesteld weet ik niet of het dit jaar gaat doorbreken. Dat kan ik alleen maar hopen. Maar als het gebeurt, is het ’the sign of the times’. Mensen willen steeds meer zelf bepalen wat en wanneer ze kijken of luisteren. On demand video is de laatste jaren exponentieel gegroeid, de komende jaren moeten gaan uitwijzen wat die manier van consumeren gaat betekenen voor audio.

Jullie zijn alle drie ervaren radiomakers. Welke vaak gemaakte fouten zie je terug bij podcasts?
Er zijn weinig regels bij podcasts, dat maakt het zo leuk. Maar mijn nummer één frustratie is geluid. Levels die zwabberen. Zorg dat je microfoons goed afgesteld zijn en er in de eindmix een compressor/limiter op je master staat, zodat het voor iedereen – thuis, in de auto, op de fiets – lekker te beluisteren is. De kwaliteit van Nederlandse podcasts is over het algemeen wel heel hoog, trouwens!

Kijk voor meer informatie op:
Man man man – de podcast
Aflevering 2 van de podcast komt deze woensdag online en heeft als thema ‘vriendschap’.

Online Radio Awards

1 Trackback / Pingback

  1. Interviewoverzicht #OnlineRadioAwards

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*