Documentaires voor Psyche Mediaprijs

Nog tot 17 november kan er gestemd worden op de genomineerden bij de Psyche Mediaprijs van het Fonds Psychische Gezondheid. Tot deze inzendingen behoren 3 documentaires. Het gaat om Het beste voor Kees(maker Monique Nolte), Moeders springen niet van flats, van Elena Lindeman en de film Getekend, veteranen in therapie, door Coen Verbraak.

De winnaar wordt donderdag 19 november bekend gemaakt. De Psyche Mediaprijs is in het leven geroepen ter waardering voor de makers van media-uitingen die openheid over en begrip voor psychische problemen stimuleren. Het Fonds Psychische Gezondheid zegt het belangrijk te vinden dat er genuanceerd en zorgvuldig over mensen met psychische problemen wordt gesproken in de media.

Autist
Het beste voor Kees gaat over een 44 jarige autist. Dankzij de hulp van zijn ouders lukt het hem zich staande te houden in de voor hem zo bedreigende wereld. Maar wat gebeurt er met hem als zijn ouders niet meer voor hem kunnen zorgen? Monique Nolte volgt de ouders van Kees in hun pogingen een toekomstperspectief te creëren voor hun zoon.

De moeder van regisseur Elena Lindemans worstelt al lange tijd met een ondraaglijk psychisch lijden als ze om euthanasie vraagt. Het verzoek wordt niet in behandeling genomen. Op 25 februari 2002 springt ze – met medeweten van haar dochters en vriend – van een flat. In ‘Moeders springen niet van flats’ zoekt de maakster twaalf jaar later uit waarom haar moeder geen euthanasie kreeg en gaat ze voor het eerst terug naar de flat.
 
PTSS
Coen Verbraak volgt zes veteranen die in de leeftijd van 17 tot 22 jaar als militair naar Libanon, Bosnië of Afghanistan werden uitgezonden. Hij is aanwezig bij hun behandelingen tegen posttraumatische-stressstoornis (PTSS) en toont in zijn documentaire de diepe sporen die een oorlog kan achterlaten in iemands leven.

​Genomineerd zijn ook 2 boeken. In Toen ik je zag vertelt Isa Hoes over haar leven met Antonie Kamerling. De buitenwereld ziet een stralend stel, maar privé gaat Antonie bij vlagen gebukt onder een zware neerslachtigheid. Terwijl deze depressies zich steeds vaker voordoen, probeert Isa haar gezin bij elkaar te houden, tot Antonie op 6 oktober 2010 besluit zijn leven te beëindigen.

 
Ziekenhuis
UP is het vervolg op het succesvolle debuut PAAZ waarin Myrthe van der Meer haar ervaringen op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis beschreef. UP gaat over haar tweede opname en over een nieuwe diagnose, waar ze in eerste instantie niets van wil weten. Want wat als je je eigen waarnemingen en gedachten niet meer kunt vertrouwen, en je grootste vijand niet in de buitenwereld zit, maar in je eigen hoofd?

Kijk voor meer informatie over de genomineerden, het stemmen en de Psyche Mediaprijs op https://secure.psychischegezondheid.nl/acties/pmp2015. De opbrengst van de sms-berichten gaat naar de hulplijn Korrelatie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*