Documentaire over de toekomst van radio

RAB (Radio Advies Bureau), de marketingorganisatie van alle landelijke en regionale, publieke en commerciële radiostations, bestaat 10 jaar en heeft een documentaire gemaakt over de toekomst van radio.

Diverse radiospecialisten laten zien met welke innovaties zij op radiogebied bezig zijn. Daarnaast geven zij antwoord op de vraag: ‘Bestaat radio over honderd jaar nog?’

De documentaire is hieronder te bekijken:

Credits:

Presentatie: Linda Hakeboom
Regie, scenario & montage: Rolf Hartogensis Productie: Malu Mul
Camera: Maurits Helfensteijn
Geluid: Ivo Sanders
Audionabewerking: Rob Dul Geluidstechniek Kleurcorrectie: Jelle Helwig Film & Geluid
Technische ondersteuning: Klaas-Thijs Postma, Ivo Sanders Met dank aan:
Marc Adriani
Rob Stenders
Tom van der Weerd
Kyra Kay van de Watering
Mark Barber
Ralph van Dijk & Paul Wauters Aad Kuijper
Charlotte Hager
Manon Colson Casper van Huijstede Michelle Huurdeman Henk Sanders
Pierre Papa, Bram Krikke, Dinesh Sonak
Talpa Radio, Radio 2, SLAM!, Ztack, Q-music, ADCN
Geproduceerd door: [logo] The Media Brothers​, in opdracht van Radio Advies Bureau (RAB Logo)

3 Comments

  1. Radio luisteren is tegenwoordig niks de de enige die nog goed zijn zijn sku radio de Nederlandse radio zenders dat is het

  2. De vraag “bestaat de radio over 100 jaar nog” wordt door niemand beantwoord.
    De 1e heeft het over de 21e eeuw. Over 100 jaar is het de 22e eeuw, dus hij beantwoordt de vraag niet.
    De 2e (twee) maken er een geintje van en voorspellen uitsluitend reclame blokken onderbroken door het nieuws. Zij beantwoorden de vraag dus ook niet.
    de 3e heeft het uitsluitend over “audio”, zij noemt het woord “radio” niet en beantwoordt de vraag dus ook niet.
    Opvallend dat de 3 deskundigen allemaal geen Nederlands spreken, hebben we hier geen deskundigen?

    Zal ik het even doen?
    Zelf luister ik nauwelijks meer naar de radio, ondanks dat ik niet meer bij de jongeren hoor. Ik heb zelfs een leeftijd bereikt waar geen enkele commerciële radio zender zich op richt. Radio is verworden tot een medium waar de commercie het belangrijkste is geworden, te veel wordt gezwetst over onzin, en de muziek wordt voorgeprogrammeerd tot “de grootste hits” enz. Oftewel telkens weer dezelfde liedjes uit een voorgekookte lijst die kleiner is dan mijn muziekverzameling. Als ik hoor dat zelfs Radio 2 vindt dat ze met een playlist van 1200 nummers een hele grote playlist hebben, dan begrijpen zij nog steeds niet waarom de top 2000 zo populair is.

    Of de radio over 100 jaar nog bestaat is eigenlijk alleen afhankelijk van of de radiostations zich nog iets aantrekken van hun luisteraars. Uiteindelijk geloof ik dat ze dat wel zullen doen, en tevens geloof ik er niet in dat iedereen zelf elke dag zijn eigen radioprogramma gaat samenstellen. Soms doe je dat wel, omdat je dan zin hebt in jouw favoriete artiest, maar meestal wil je ook kennismaken met muziek en nieuws dat je nog niet kent. Om deze redenen zal de radio over 100 jaar volgens mij nog steeds bestaan.

    In tegenstelling tot televisie. Dit omdat televisie nu al bestaat uit losse onderdelen, die op een lineair tv-net achter elkaar worden uitgezonden. Daardoor is televisie uitermate geschikt om op internet te kijken op het tijdstip dat ik dat wil.
    Eigenlijk net als met deze documentaire over de radio. Ik heb ‘m pas maanden later gekeken en dat kan op internet (zolang die documentaire beschikbaar blijft).

    Rink

  3. Ik vind dat u wel een extreem negatief beeld schetst over de huidige, traditionele radio. Ik heb ook veel kritiek op bijvoorbeeld NPO Radio 1, wat vooral een SPORT- en een beetje nieuwszender is geworden met heel veel flauwe praatjes en vlakke plaatjes. Niettemin valt er doordeweeks ’s nachts nog dikwijls veel moois te beluisteren. 00.00-02.00 uur: “Nooit meer slapen”, een sociaal cultureel programma (VPRO); 02.00-04.00 uur: “Focus”, een interessante uitzending over wetenschap en geschiedenis (NTR) en 04.00-06.00 uur: “Gaan”, een uitstekend interactief inbelprogramma, waarin luisteraars (vroege vogels, die aan het werk zijn of moeten en nachtbrakers, die nog op zijn) hun mening kunnen geven over allerlei actuele, brandende thema’s (BNN/VARA). Meestal gepresenteerd door de uitmuntende talkshowhost Morad Elouakili, die onlangs ten onrechte door het schijnheilige,stomme slijk werd gesleept, omdat hij een Jodenhater te lang aan het woord liet. Ik blijf er vaak voor op, want dat kan ik me als “nieuwe vrijgestelde” veroorloven.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*