Documentairefeest voor 10 jarig NPO Doc

In 2004 werd de eerste documentaire uitgezonden op het digitale televisiekanaal Holland Doc, dat sindsdit voorjaar NPO Doc heet. Het 24/7 documentairekanaal NPO Doc viert het 10 jarige jubileum 10 dagen lang met een uitgebreide feestprogrammering: de beste documentaires die volgens de kijker tussen 2004 en 2014 op NPO Doc zijn uitgezonden.

Met maandelijks meer dan een miljoen kijkers via het digitale kanaal en nog eens 100.000 via de nieuwe portal www.npodoc.nl bewijst NPO Doc dat het genre documentaire leeft. Het kanaal kan rekenen op de steun van een grote solide achterban, die steeds meer ontdekt wat NPO Doc allemaal te bieden heeft: bijzondere documentaires van gerenommeerde makers en van jong talent, uit de regio maar ook internationaal, rond wetenschap, geschiedenis en sociale onderwerpen en eigen producties. 
 
De beste documentaires van 10 jaar NPO Doc volgens de kijkers:
2004 Communekind – Maroesja Perizonius, NCRV 
Trailer:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2005 Johan Cruyff: En un momento dado – Ramon Gieling, HUMAN 
Trailer: 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2006 Beautiful in Beaufort-Wes -Walter Stokman, VPRO 
Te bekijken op NPO.nl

 

2007 O Amor Natural – Heddy Honigmann, NTR 
Trailer:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2008 De vijfde bruid – Rogier Timmermans, VPRO 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2009 Kings of Pastry – Chris Hegedus en D.A. Pennebaker, VPRO

POV preview: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2010 Shout – Ester Gould & Sabine Lubbe Bakker, IKON 
Trailer: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarnaast vertoont NPO Doc prijswinnende documentaires: VPRO IDFA Award- en Gouden Kalf winnaars voor de lange of korte documentaire tussen 2004 tot en 2014 komen in 10 dagen voorbij. Met onder andere Stranded van Gonzalo Arijon uit (VPRO IDFA Award 2007) en Jimmy Rosenberg – de vader, de zoon & het talent  van Jeroen Berkvens (Gouden Kalf winnaar 2007).

Ook heeft NPO Doc naar aanleiding van het jubileum Project X in gang gezet: drie veelbelovende jonge makers zijn uitgenodigd om een documentaire van tien minuten te maken over een van de tien geboden van het documentaire maken. Ze gingen hiervoor te rade bij documentairemakers die in 2000 op verzoek van de IKON meewerkten aan de reeks De 10 geboden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*