Dit Was De Radio: hoort carnaval op de landelijke radio?


Elke dinsdag hoor je Harm Edens, Arjan Snijders en Ron Vergouwen in de podcast Dit Was De Radio met verhalen, analyses en een gulle lach over dat fraaie medium: de radio! Deze week luisteren ze met een kritisch oor naar de Avondvrijdagshow van 3FM, een nieuwslezeres met een ferme mening en discussiëren ze over de vraag: hoort het carnavalsfeest thuis op de landelijke radio?

Met in aflevering 105:

 • De Avondvrijdagshow met Jamie & Olivier is nu al een aantal maanden de 3FM vrijdagavondsound. Is dat een vrolijke boel? We luisteren naar “Pad of Gat’ en ‘Ghost Busters’, twee items uit die show, in een exclusieve ‘Item Inspectie’!
 • Rob & Wijnand pakken eenmalig dit vrijdagavond momentje terug om carnaval te vieren. Na een uurtje duiding van Rob volgen er vele live optredens in 013. Terechte aandacht voor een door Hilversum genegeerd volksfeest? Of vreemde eend op de radio?
 • Florentien van der Meulen is nieuwslezer in de Veronica Ochtendshow en steekt haar mening in de bulletins niet onder stoelen of banken. Slaat het meepraten van de onafhankelijke nieuwsbrengers door? Of mag ze als onderdeel van het team ook laten weten hoe zij over actualiteiten denkt?
 • Een uitgebreide ‘De Post, De Post’. Daarin een tip om eens te luisteren naar een mooi moment uit de show van 3FM’s Timur. Verder: vragen over de dansjes en sketches van de Top 2000-dj’s. Vervolgens: de ‘kleur’ die Harm inbrengt als het klimaat aan bod komt. Ook: waarom de overstap van Ruud de Wild van KRO-NCRV naar PowNed géén probleem was op NPO Radio 2 en wél toen Rob Stenders ooit van AVROTROS naar BNNVARA ging op die zender. En: waarom wordt er in de podcast-versie van NPO Radio 1-programma geknipt? Plus: het verzoek de kwaliteit van de NPO Radio 1 programma’s eens te onderzoeken.
 • In het Blooperblokje: wéér verkeerde muzikale afkondigingen (maar niet bij NPO Radio 1 dit keer!), Jurgen van den Berg is back in het blokje en een heel toepasselijk nieuws/reclameblok!
 • Syb heeft weer Cowbell-reclames én verontrustend kloon-nieuws!
 • In de slotminuut: Karel Oosterhuis (RTV Noord), een groot radiofan van zowel landelijke, lokale als regionale radio.

 
In de bonusshow voor ‘vrienden van de show’ een ontroerend moment met Ernst Daniël Smid, bij Morad (NPO Radio 2) belt een wel hele jonge luisteraar in en Jort Kelder vliegt weer eens uit de bocht… Plus in de bonusbloopers een volledig radiobulletin, omdat het volledig buiten adem is gelezen. Tijs van den Brink zorgt voor de meest verhaspelde aankondiging ooit. Afgemaakt natuurlijk door vaste blooper-waarde Mieke van der Weij.

10 Comments

 1. Omdat in de Randstad geen carnaval wordt gevierd hoort het dan niet thuis op de landelijke radio ? Wat een onzin. Groot deel Nederland viert gewoon carnaval. Hoort de landelijke, zeker de publieke, radio gewoon over te berichten. Over de kloof randstad en platteland gesproken.

 2. Carnaval hoort niet op de landelijke radio. Punt. Doe dat lekker op Sterren.NL of een ander regionaal commercieel station maar niet op 3FM. Die Rob is zo’n drammer en clowneske DJ die sowieso niet past op 3FM. Totale mismatch in optima forma deze guy.

  • Was een prima show. Carnaval, Vastenavond en Vastelaovend in twee uur goed onder de aandacht gebracht. Steeds als Lamme Frans opdraven kan leiden tot belangenverstrengeling, maar het typetje is ook veelgevraagd door de luisteraars en niet meer weg te denken bij carnaval. Goed initiatief Rob en Wijnand, 3FM en Avrotros.

  • tuurlijk moet carnaval op de landelijke radio en helemaal op 3fm. 3fm is een kleine zender die juist dit soort dingen zonder gezeur van de muziekpolitie moet doen. de muziekpolitie zoals jij kan prima naar vara-onica of naar veenstra ‘ik ben fan van weezer’ zijn kink-rommel

   • Wat een onzin. Dus omdat 3FM een kleine zender is dit geoorloofd? Dus mag het ook klassieke muziek uitzenden of het album van Pink Floyd random 24/7? Sterren.NL of van mijn part Radio 2 zijn veel geschiktere zenders voor deze tokkie-meuk.

    • tuurlijk mag dat. alleen wordt klassieke muziek al 24/7 uitgezonden op radio 4 en pink floyd rommel op radio 2 en radio 5.

     carnaval past perfect op 3fm. volgend jaar weer! je kunt nu al kaarten kopen!

  • en verder is de carnavalsuitzending 100x zo verassend als dat saaie lijstje wat ze nu uitzenden. een lijstje is zeg maar creativiteit uit het jaar 0. dat is gewoon spotify waar jij uiteraard ook naar toe kan als wij carnaval op 3fm luisteren.

   o ja, het is er volgend jaar weer, nu al aangekondigd en weer op 3 fm.

 3. Als men geen verstand van de publieke omroep heeft ,zeg men meestal ..nee doe maar op 100 NL of degelijke zenders Maar als je weet hoe de NPO in elkaar steekt dan moet carnaval muziek uitgezonden worden. net zoals holl talig Nederpop cabaret opera /klassiek jazz country en meer stijlen die in de muziek voorbijkomen . als radiomaker, of programmaleider/ co-ordinator moet je niet aan je zelf denken je moet uitzenden voor de luisteraar , die pikt het wel op als zijn of haar radioprogramma voorbijkomt AH laat ook geen produkten in zijn filialen weg omdat hij het niet lust . neen ,,, die staan er wel Dus veelzijdigheid…. dat is de taak van de publieke omroep Er zijn zoveel culturele stromingen, die aan bod komen dus waarom carnaval niet? . Radio is er niet alleen voor popmuziek en top 40 hitjes , maar brengen ook informatieve culturele en educatieve programma`s in de breedste zin van het woord .

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*