Dekker:“De wil om te veranderen is in Hilversum soms ver te zoeken”

Vandaag, maandag 24 november, verdedigt staatssectretaris Sander Dekker in de Tweede Kamer zijn omroepplan. Gisteren sprak hij erover in WNL Op Zondag. In het gesprek met talkshow host Charles Groenhuijsen noemde hij AVRO-TROS voorzitter en partijgenoot Ed Nijpels een van de conservatieve krachten in Hilversum. “De wil om te veranderen is in Hilversum soms ver te zoeken, vooral bij de omroepbazen.”

Staatssecretaris Dekker gaf verder te kennen dat er in Hilversum “minder bestuurlijke competitie en meer creatieve competitie” moet plaatsvinden. Dat is de reden dat hij de boel open wil gooien. “Nu zijn er acht omroepen die het monopolie hebben op het maken van programma’s.” Dekker wil ook jonge makers en maatschappelijke organisaties de kans geven programma’s direct aan de NPO aan te bieden. Hij is van mening dat dit de omroepen versterkt omdat ze scherper moeten zijn als ze de concurrentie moeten aangaan.

De makers en maatschappelijke organisaties zitten er volgens een onderzoek door Dagblad Trouw niet op te wachten om de concurrentie aan te gaan. Lees hier het artikel in Trouw

Scherper en onderscheidender
Dekker vindt dat de Publieke Omroep scherper en onderscheidender moet zijn en meer gericht op publieke waarden. “De opdracht die we nu aan de Publieke Oproep meegeven is zo breed dat eigenlijk alles kan en dat gebeurt dus ook”, aldus Dekker.

Programmamakers moeten zich, wat de staatssecretaris betreft, bij elk programma afvragen waarom er belastinggeld in gestoken moet worden. “Er mag nog best gelachen worden, maar je moet wel bij elk programma nadenken: wat is nou de publieke waarde hiervan.”

Overigens vindt hij dat een groot deel van de programma’s van de publieke omroep al voldoet, “maar er wordt ook nog steeds heel veel gemaakt waarvan ik niet kan uitleggen waarom er belastinggeld naartoe gaat.”

Publieke waarde en amusement
De staatssecretaris wil de Publiek Omroep als opdracht meegeven meer op het snijvlak van nieuws, informatie, cultuur en educatie te gaan zitten.

“Als je zegt dat programma’s scherper, onderscheidender en meer gericht moeten zijn op publieke waarden, dan kun je dat alleen duidelijk maken als je bereid bent te zeggen: dít zijn prachtig mooie programma’s en dít zijn programma’s waarin dat ver te zoeken is”, aldus Dekker.

Zelf is hij dit keer echter niet bereid programma’s te noemen die wat hem betreft niet voldoen. “Ik ga me niet laten verleiden de hele televisiegids langs te lopen.” Eerder noemde hij Bananasplit en Animal Crackers. Hij kreeg daarop een storm van kritiek over zich heen.

“Amusement moet geen doel op zich zijn. Het is een goed vehikel om aandacht te besteden aan cultuur of aan de educatieve waarde die ik belangrijk vind en aan nieuws.” De staatssecretaris noemt een positief voorbeeld, hij vindt Ali B. en Muziekkaravaan een mooi en typisch publieke omroep-programma.

Bekijk hier de hele uitzending van WNL Op Zondag met staatssceretaris Dekker

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*