De week van de mediawijsheid

Van 17 t/m 24 november in Beeld en Geluid.

Je leert kritisch en creatief met media omgaan bij Beeld en Geluid, ook tijdens de Week van de Mediawijsheid. De week start met het Mediawijsheid Debat tussen jongeren, ouders en docenten die met elkaar het gesprek aangaan over mediawijze thema’s zoals privacy, eigen verantwoordelijkheid en het beoordelen van nieuws (of nonsens). Want handig zijn met je mobiel of tablet maakt nog niet mediawijs!

Mediawijsheid Debat
Jongeren, docenten en mediamakers gaan op vrijdag 17 november met elkaar in gesprek in het landelijke Mediawijsheid Debat. Privacy, het verspreiden van gevoelige informatie, omgaan met nepnieuws zijn slechts een paar van de thema’s. Dus praat met, luister naar en leer van elkaar en doe mee. Het debat is vanaf 17 november 17.00 uur terug te kijken via mediawijsheiddebat.nl. Hier vind je ook alle informatie om zelf het debat in jouw klas te voeren!

Nieuws of Nonsens #demediamindfuck
Is nieuws de waarheid? Dat is één van de vragen waarop je in de nieuwe tentoonstelling Nieuws of Nonsens: #demediamindfuck bij Beeld en Geluid antwoord krijgt. Laat je verwarren, zie wie invloed hebben op het nieuws, speel het nieuwsspel of maak je eigen clickbait… en kom uiteindelijk nieuwswijzer naar buiten.

Hoe goedgelovig ben jij?
Is Facebook jouw grootste nieuwsbron of doe je uitgebreid bronnenonderzoek als je iets tegenkomt? Stuur je wel eens een naaktfoto, pik jij het nepnieuws er zonder problemen uit en hoe ga je om met je privacy op internet? Test tijdens de Week van de Mediawijsheid bij Beeld en Geluid hoe jij omgaat met de wereld van moderne media. Deze test is ontwikkeld door Medialogica (Human).

#Tagged
Op dinsdag 21 en woensdag 22 november kun je ieder uur de film #tagged bekijken. De film laat vierentwintig uur uit het leven van de 14-jarige Elise zien, vanuit het perspectief van haar smartphone. Ze verliest binnen een etmaal de controle over haar eigen online leven en haar telefoon verandert van beste vriend in haar ergste vijand.

Online Parent Lounge
In de online Parent Lounge krijgen ouders en leerkrachten informatie over opvoeden in tijden van YouTube. Wat zijn de gevaren van YouTube? En de kansen? Hoe begeleid je kinderen hierbij? En welke vragen stel je ze? Kortom, wat moet je als opvoeder weten over YouTube?

KIJKTIPS WEEK VAN DE MEDIAWIJSHEID

Nettiquette (NTR)
Vanaf 17 november
Net als in de echte wereld wordt het sociale verkeer ook in de online wereld beheerst door ongeschreven regels. Regisseur Mea Dols de Jong ontdekt samen met een aantal jongeren in Nettiquette de regels van sociale media en leert bijvoorbeeld dat de kleur van een hartje allesbepalend is voor de betekenis ervan. Zo brengt ze de etiquette van het online leven in kaart, ofwel de nettiquette.

Het project bestaat uit een webserie (zes afleveringen van vijf minuten), een televisiedocumentaire (15 min) én een podcast (15 min)

Korte film: Like me
Sterre Slikkerveer is een jonge filmmaker van 15 jaar. In haar video ‘Like me’ interviewt ze haar vriendinnen over het gebruik van sociale media. Maken sociale media je gelukkiger? En hoe reageren haar vriendinnen als ze aangeeft dat ze haar instagramaccount heeft verwijderd?

De slet van 6 VWO (AVROTROS)
De nieuwe vlam van de slimme maar onzekere Laura daagt haar uit om een sexy foto van zichzelf op te sturen. De foto lekt uit en Laura’s wereld stort in. Terwijl ze het mikpunt wordt van pesterijen, probeert Laura te achterhalen wie een gevaarlijk spel met haar speelt… Bekijk De slet van 6 VWO.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*