‘De tranen van Wiegel’ (AVRO/1981)

Vorig jaar kreeg politicus Frans Timmermans veel sympathie door zijn emoties op tv te laten zien na de MH17 ramp. Emotionele politici lijken immers een zeldzaamheid, terwijl dit hen juist menselijker maakt.  

Hans Wiegel was de eerste politicus die in het openbaar snikte. Het gebeurde tijdens een debat met Joop den Uyl
De politicus die als eerste in de media zijn emoties liet zien was Hans Wiegel. Tijdens een verkiezingsdebat bij Avro’s Vragenvuur (1981) werd de VVD’er door Jaap van Meekeren een vraag gesteld over een pensioen voor weduwen. Hij kreeg het verwijt over de positie van jonge weduwnaars niet door plannen van de VVD in gevaar zou komen. Dit raakte een gevoelige snaar bij Wiegel omdat hij zes maanden daarvoor zijn vrouw had verloren. 

Hans Wiegel gaf naderhand aan: ‘Ik hield het even niet,’ ‘Ik stond tot dan bekend als een gehaaide politicus, nooit te beroerd om mensen aan te pakken. Nu zagen mensen een andere kant van mij. Het maakt je in de ogen van anderen menselijker.’

Columnist Jan Blokker uitte niet veel later zijn twijfel over de oprechtheid van Wiegel’s tranen in het VPRO Radiotheater
Tegelijkertijd geeft Blokker aan dat Den Uyls troostende hand op de schouder Van Wiegel ook als een verkiezingsstunt gezien kan worden. Hij eindige daarom vervolgens dat hij per direct zijn woorden terug zou nemen. 

2 Comments

    • het is een enge en niet oprechte man, altijd geweest en veel waarschijnlijk toch wel sukkels die hem leuk en ad rem vonden en hem “volgden”.

4 Trackbacks / Pingbacks

  1. Column | Mere respect is no longer sufficient to protect pluralistic democracy - New York In News
  2. Column | Louter respect is niet meer voldoende om de pluriforme democratie te beschermen
  3. Column | Louter respect is niet meer voldoende om de pluriforme democratie te beschermen - All Trinds
  4. De zelfbeheersing van Sigrid Kaag INDIGNATIE

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*