De rokende puinhopen van lokale omroep Hilversum

In dé Mediastad van Nederland zou je een kwalitatief hoogstaande lokale omroep verwachten. De lokale omroepgeschiedenis in Hilversum wordt echter vooral gekenmerkt interne conflicten, financiële problemen en wanbeleid. 

Haat en nijd was er al bij Omroep Hilversum, dat tot 2008 verantwoordelijk was voor de lokale televisie- en radio uitzendingen. De stichting had dusdanig veel organisatorische en financiële problemen dat raadscommissie Economie van de gemeente Hilversum besloot om de subsidie te beëindigen. Veel Omroep Hilversum medewerkers konden niet door één deur en daarnaast kwam de stichting niet uit met de jaarlijkse subsidie van 158.000 euro. Het plan om zaken van de voormalige stichting om hun zaken op rit te krijgen werd door veel raadsleden als zeer matig bevonden. 

In 2008 deed opvolger RTi Hilversum (Radio, Televisie, internet Hilversum) zijn intrede, de conflicten bleven net als de financiële problemen. De subsidie van RTi Hilversum was opgelopen naar 177.000, maar voor het bestuur was dit onvoldoende om kwaliteitsprogramma’s voor het 85.000 inwoners tellende dorp te maken. 50.000 euro extra was er volgens het bestuur nodig. Deze kregen ze niet en eind 2014 legden zij hun functie daarom neer. Sinds enige tijd is RTI Hilversum voor een derde van de Hilversummers niet meer op televisie te ontvangen. Daarnaast dreigt het Commissariaat voor de Media de zendvergunning in te trekken. Het nieuwe bestuur onder leiding van voorzitter Arya Taviverdi heeft binnen enkele weken al een bestuurscrisis. Penningmeester Frans van Osch is op non-actief gesteld. 

Voor Mediastad Hilversum, maar vooral haar inwoners lijkt een goede lokale omroep vooralsnog een utopie.

Organisaties uit de lokale omroep geschiedenis van Hilversum: 
A-FM, DudokFM, Gooiland-Radio, MCGV, Omroep-Hilversum, Radio-Hilversum, RANO, ROVOZ, RTV-Hilversum, Slogo, Studio-035, TV-Gooiland, TV-Hilversum, VLOH, RTI Hilversum 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*