De nominaties van de NL Awards zijn bekend

Ze zijn er uit! De jury van de NL Awards heeft na wat pittige discussies de nominaties voor de omroepprijzen bepaald. De NL Awards zijn de prijzen voor de beste producties van de regionale omroepen van het afgelopen jaar, verdeeld over zes categorieën.

De prijzen worden uitgereikt tijdens het NL Media Event op 27 maart in Zeist. Juryvoorzitter Rein Tolsma is tevreden over het niveau van de inzendingen. “Er zaten weer pareltjes tussen, het was soms echt lastig kiezen.”

Tolsma was dit jaar voor de tweede en laatste keer voorzitter van de jury. “Jammer dat het alweer voorbij is, ik vond het heerlijk om in december al die inzendingen binnen te zien komen. Het waren er dit keer meer dan vorig jaar, dat is een goed teken.”

Als voorzitter hoort, leest en ziet de oud-hoofdredacteur van Omrop Fryslân alle inzendingen en dat betekent uren en uren luisteren en kijken. “Ik ben met pensioen, dus ik heb de tijd. Ik houd van televisie kijken, ik houd er van om nieuwe programma’s te ontdekken en dit jaar waren ook de radio-inzendingen weer helemaal op peil.”

Hevige strijd

Die categorie wil Tolsma er graag uitlichten. “De drie radioprogramma’s die nu genomineerd zijn voor een NL Award zijn alle drie zo verschillend. Een liveprogramma van RTV Drenthe vanuit Kamp Westerbork, met publiek. Een podcastserie over de terugkeer van de wolf in Overijssel van RTV Oost en een uitzending van Omrop Fryslân over Marc die Manon werd, een Friese transgender. Stuk voor stuk boeiende en bijzondere onderwerpen, maar op een totaal andere manier gebracht. Hier hebben we er het langst over gedaan om een winnaar te kiezen.”

Vorig jaar was er voor het eerst een prijs voor Jong Talent. Een jonge journalist van de regionale omroep die zich weet te onderscheiden door nieuwe vormen van journalistiek, of juist alles kan, of bijzondere verhalen maakt “Dit keer waren er meer gegadigden, je ziet dat de omroepen nu ook hun mensen durven in te sturen. Ik denk dat we drie goede talenten hebben genomineerd.”

Vijf nominaties voor RTV Noord

Wat verder opvalt als je door de nominaties neust, zijn de vijf nominaties voor RTV Noord en de drie voor Omrop Fryslân. “Het noorden doet het goed, maar kijk ook eens naar Zeeland, die hebben er ook drie, terwijl er ook jaren zijn geweest dat Omroep Zeeland er niet bij zat. Ik vind het jammer dat RTV Rijnmond, Omroep West en Omroep Flevoland geen nominaties hebben, die zaten er voorgaande jaren toch ook altijd bij.”

Naast het bepalen van de nominaties en winnaars van de zes categorieën heeft de jury ook altijd de dankbare taak om de overall-winnaar, de winnaar van de Gouden NL Award aan te wijzen. Dat is de categorie overstijgende prijs van 2500 euro voor de beste productie van afgelopen jaar. “Het zou een dankbare taak moeten zijn, maar we hadden het er knap lastig mee,” verzucht Tolsma. “Maar ook moeilijke keuzes moeten gemaakt worden en dat hebben we gedaan.” Wie de winnaar is? 

RTV Utrecht – Anita Sara Nederlof

Anita Sara Nederlof is, als boegbeeld van RTV Utrecht op TV en sociale media, heel goed in het vertellen van verhalen. Van het harde nieuws van de dag tot meedansen met gasten, van het interviewen van advocaten tot knappe interviews met kinderen. Naast presentator is de 28-jarige Anita ook camjo-verslaggever.

L1 – Rian Moonen

Rian Moonen is een journalistiek multitalent: ze produceert (live) voor online, radio en tv, presenteert een eigen vrijdagmiddagprogramma en valt daarnaast geregeld in voor andere dagelijkse radioprogramma’s van L1. Haar kracht ligt dan ook in vormvariatie en ze is in staat om een avontuurlijke draai aan elk onderwerp te geven. Ze is gespecialiseerd in de Limburgse muziek, maar ook op nieuwsgebied staat de 28-jarige Rian haar mannetje.

RTV Noord – Mario Miskovic

Mario Miskovic (28) is nieuwsverslaggever bij RTV Noord, met als aandachtsgebieden de gaswinning en de provinciale politiek. Mario is op alle podia actief, uitgangspunt is altijd het online-verhaal. Hij maakt radio- en tv-reportages en gaat live op Facebook. Hij neemt mensen serieus en is zeer geïnteresseerd in het politieke spel en het krachtenveld bij belangrijke, grote processen. Hij is geloofwaardig en een goed luisteraar.

Jury 2018

Regionale omroepen hebben weer veel producties ingezonden voor de NL Awards. De jury, ook dit jaar onder voorzitterschap van Rein Tolsma, buigt zich er de komende periode over. De nominaties zijn 21 februari bekend gemaakt. De prijzen worden uitgereikt op 27 maart.

Juryleden

Rein Tolsma – juryvoorzitter (voormalig lid hoofdredactie van Omrop Fryslân)
Meike de Jong (journalist en nieuwslezeres bij RTL)
Martin Cusiel (winnaar Gouden NL Award 2017)
Kirsten Jassies (contentstrateeg)
Susanne de Kroon (redacteur NOS, presentator regiojournaal)
Carel Kuyl (oud-mediadirecteur NTR)
Botte Jellema (journalist, podcaster en presentator)
Annewil Neervens (programmamanager online AVROTROS)
Jenny Booms – secretaris van de jury
Richel Bernsen – coördinator NL Awards en NL Media Event


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*