De Kist; Filosofie bij het sterven

Kefah Allush bezoekt voor het programma ‘De Kist’ René Gude, filosoof en ‘Denker des Vaderlands’. Gude heeft kanker en de verwachting is dat hij niet lang meer leeft. Filosoof René Gude wil als ‘Denker des Vaderlands’ mensen tot zijn laatste snik iets meegeven over de dood: “ik wil dat we gewoner over de dood gaan praten, anders wordt sterven een buitengewoon eenzaam avontuur.”

De kanker die hem zeven jaar geleden al een been kostte, is uitgezaaid naar zijn longen en beneemt hem langzaam maar zeker de adem. De opnames voor ‘De Kist’ moesten aanvankelijk afgelast worden, omdat hij dacht dat hij binnen een paar dagen zou overlijden. ‘Het feit dat ik dood ga had ik altijd van horen zeggen, maar door de benauwdheid werd ik overgenomen door een totale paniek.’ Twee weken later voelde hij zich onverwacht weer goed genoeg om in gesprek te gaan met presentator Kefah. Samen met zijn vrouw Babs van den Bergh, want “de achterblijvers verdienen misschien nog wel meer aandacht dan de stervende”. De Fiat van Kefah draagt voor dit bezoek een speciale eenbenige kist. Deze werd op verzoek van Gude gemaakt. Hij wil ook in deze kist begraven worden.

Filosofie bij het sterven

Al zijn leven lang onderzoekt Gude hoe de filosofie ons kan helpen bij het sterven. Nu blijken zijn theorieën hierover hem daadwerkelijk te helpen om te gaan met zijn situatie. Uitkijkend over het water vanuit zijn woonark raken troost en verdriet aan elkaar. “Ik ben blij dat er heel veel leven na mijn dood is, en verdrietig dat ik er geen deel meer van uit kan maken.”

De Kist

In ‘De Kist’ spreekt presentator Kefah Allush met bekende Nederlanders over het leven en over de dood. Wat zijn kruispunten in hun leven, wat zijn gemiste kansen, wie willen ze nog spreken voor hun dood en wat gebeurt er ná dit leven? Deze aflevering wordt uitgezonden op Zondag 14 december om 23:45 op NPO2

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*