De hele wereld op je scherm: de televisie

De wereld wordt dichterbij gebracht met de televisie. Televisietoestellen werden vanaf 1948 gepromoot door Philips. Omstreeks 1970 had bijna elk huishouden een televisie. Ondanks de ontspanning wat een televisie biedt maakt het ook de nodige discussies los. Tegenwoordig is er ook internet en kun je bij bet sites gokken voor vermaak en spanning.

Ontwikkeling van de televisie

Aan de ontwikkeling van de televisie wordt al sinds 1880 gewerkt. Toch duurt het nog 70 jaar voordat het eerste toestel in de woonkamer komt. De komst van de radio is eerder, waardoor men nieuws, muziek en vermaak binnen het huishouden krijgt. In 1920 schoten de omroepen uit de grond zoals de VPRO, NCRV, KRO, AVRO en de VARA. Nederland is verdeeld in zogenaamde “zuilen”. Deze zuilen zijn voorzien van een eigen politieke partij, een eigen krant, een vakbond en op dat moment ook een radio-omroep. De zendtijd wordt verdeeld over het aantal zuilen, en elke zuil bepaalt zijn eigen aanbod gericht op de eigen zuil.

Eerste officiële televisie uitzending

Philips is in Nederland de drijvende kracht achter de invoering van de televisie in Nederland. Rond Eindhoven werd in 1948 begonnen met experimentele uitzendingen die alleen in en rond Eindhoven te zien waren. Radio omroepen namen het in 1951 van Philips over. Samen wordt de Nederlandse Televisie Stichting opgezet. 2 oktober 1951 is de eerste officiële landelijke televisie-uitzending te zien van de NTS, wat later de NOS werd.

Naar de eigen zuilen met bepaalde programma’s werd niet lang alleen gekeken. Populaire programma’s van een andere zuil werden ook graag bekeken door mensen van een andere zuil. Programma’s als Swiebertje, Pipo de Clown werken doorbrekend. Open het Dorp, een inzamelingsactie gepresenteerd door Mies Bouwman, wordt zowel op radio als televisie uitgezonden en duurt 23 uur. Voor een zorginstelling voor mindervaliden in Arnhem wordt 12 miljoen euro opgehaald.

De eerste televisietoestellen

In de jaren vijftig zijn de eerste televisietoestellen te koop met een klein zwart wit beeldscherm, de prijs die je ervoor betaalt is erg duur. Slechts 500 mensen hebben in de beginperiode ook maar een televisie in huis. Televisie kijken bij buren of kennissen is in de begintijd de normaalste zaak van de wereld. Toch loopt het aantal verkochte televisies in hoog tempo op, want rond 1970 heeft bijna ieder huishouden een televisietoestel in huis.

In die tijd wordt er ongeveer anderhalf uur per dag televisie gekeken. Kritische mensen vinden dat televisie kijken passiviteit en consumentisme in de hand werkt. Liefhebbers van televisie kijken zeggen juist dat er heel veel informatie los komt door het kijken, naast de gezelligheid van het televisietoestel. Andere soorten van vermaak buiten de deur, bijvoorbeeld naar een casino, werd in 1976 ook populair in Nederland.

Vormen van meningen

Over maatschappelijke onderwerpen komen door de televisie diverse verschillende meningen los. Men is wel beperkt met de keuze van programma’s, tot 1988 zijn er slechts twee kanalen waardoor veel mensen dezelfde programma’s kijken. Amusement, het journaal, drama en sportwedstrijden zijn veel bekeken programma’s. Discussies komen ook op gang wanneer er gekeken wordt naar onderwerpen als seks, emancipatie, religie en het koningshuis.

Kabeltelevisie, internet en de satelliet hebben ervoor gezorgd dat het aanbod niet alleen groter is geworden maar ook internationaler. Er wordt ook meer televisie gekeken dan voorheen, alleen niet meer met het hele gezin door de komst van de smartphone. In 1959 werd dit al voorspeld door filosoof Marshall McLuhan. Vandaag de dag wordt er gemiddeld drie uur en twintig minuten televisie gekeken. De groep van 50 tot 64 jarigen kijkt de meeste televisie namelijk 4 uur en 24 minuten gemiddeld per dag.

In vergelijking met het jaar 2020 wordt er iets minder televisie gekeken. Tijdens de corona pandemie steeg de kijktijd naar een recordhoogte van gemiddeld 206 minuten. Het is opvallend dat tieners tegenwoordig veel minder televisie kijken dan voorheen.