‘De fractie’: political reality van de VPRO

Maandag 12 januari start de VPRO met een nieuwe serie: De Fractie. Een dramaproductie naar een idee van Femke Halsema en Gijs van de Westelaken. De regie is in handen van Thomas Korthals Altes en Remy van Heugten.

Realiteit en fictie grijpen in de serie in elkaar. Het scenario wordt dan ook geschreven door Charles den Tex (auteur van onder andere De macht van meneer Miller, CEL), Toine Heijmans (algemeen verslaggever en columnist de Volkskrant, auteur Op Zee) en Roel Janssen (financieel-economisch journalist en auteur van onder andere Karaktermoord en De tiende vrouw).

De serie bestaat uit tien delen en draait om de Tweede Kamerfractie van de VPN, de Vrijzinnige Partij Nederland. Een partij die is opgericht na de moord op Fortuyn als alternatief voor de bestaande partijen. De fractie, haar Kamerleden en de partij zijn fictief, maar maken deel uit van de politieke realiteit: kabinet Rutte en de werkelijke politici van nu. De fictieve partij heeft een site waaraan niet te zien is dat hij bij een tv-reeks hoort en de fractieleden en de fractie als geheel hebben Twitteraccounts. @VPNfractie

Er wordt al getwitterd:

“De VPN-fractie en haar leden Twitteren in karakter. Om ervoor te zorgen dat ieder personage een eigen stem krijgt, hebben de social media-redacteuren zich zoveel mogelijk ingelezen in de serie met behulp van o.a. karakterbiografieën en scenario’s. Daarnaast is Femke Halsema een fervent Twitteraar en helpt zij om de tweets van de personages zo realistisch mogelijk te houden”, legt Noortje van de Sande van publiciteitsbureau HERRIE Film & TV uit. “De VPN-personages op Twitter gaan in op de actualiteit. Dit doen ze met hulp van een ervaren redactie die continue op de hoogte is van wat er op dit moment speelt en bespreekt of dit relevant is voor een personage of de VPN.”

Fictie en werkelijkheid
De VPRO lanceert de reeks bewust in aanloop naar de Provinciale Staten-verkiezingen om discussie over politieke vraagstukken op gang te brengen. Algemeen directeur Lennart van der Meulen van de VPRO zei in zijn Nieuwjaarstoespraak dat de volgers van De Fractie worden opgeroepen om te reageren op de ideeën en standpunten van de VPN fractie. Ook opiniemakers en politici wordt gevraagd te reageren. De origineelste voorstellen komen terug in de VPRO Gids en kunnen tot discussie leiden in Buitenhof of Bureau Buitenland.

Het is niet de eerste keer dat een fictieve partij tegen de werkelijkheid aanschurkt. De persiflage partij van Kees van Kooten en Wim de Bie, de Tegenpartij, heeft zelfs een keer een Kamervraag gesteld via toenmalig Kamervoorzitter Dick Dolman. Overigens waren de programmamakers nogal geschrokken van de populariteit van hun Tegenpartij. Ze bedoelden de bedenkelijke standpunten van extreemrechts aan de kaak te stellen, maar bleken aan die kant van het politieke spectrum juist zeer populair. Een aantal slogans werd zelfs overgenomen door de extreemrechtse Centrumpartij van Hans Janmaat.

Acteurs in De Fractie
Joris Smit, Han Kerckhoffs en Sandra Mattie spelen de hoofdrollen, verder zijn Tijn Docter, Marie-Louise Stheins, Mads Wittermans, Nadia Amin, Kristen Denkers en Mike Reus te zien.

De Fractie, Maandag 12 januari 21:15 NPO 2

Foto: Victor Arnolds

1 Trackback / Pingback

  1. VPRO televisieserie De fractie krijgt vervolg - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*