De Broadcast-podcast over het begin en einde van Sesamstraat

De makers van de populaire Radio en TV Podcast – De Broadcast – brengen een ode aan het TV-Programma Sesamstraat. Podcast hosts Patrick en Peter hebben een special gemaakt waarin Sesamstraat 1,5 uur lang centraal staat. De aflevering staat vanaf vandaag online via de bekende Podcast Platforms of via www.debroadcast.nl

Aan de hand van interviews, fragmenten en anekdotes is het een prachtig eerbetoon aan een programma wat een waardig afscheid had verdiend en nu min of meer krijgt in audiovorm. In een notendop: Van de Verhalen achter de schermen, tot het “zijn” van Pino en Ieniemienie en van het familiegevoel op de set tot de wrange bijsmaak van het einde.

Acteurs werken mee aan audio portret Sesamstraat
De Broadcast strikte Renee Menschaar. Begonnen als rechterhand van Tommie. Speelde circa 30 jaar lang Pino. Frank Groothof, hij speelde 35 jaar Frank in Sesamstraat. Catherine van Woerden, begon 40 jaar geleden in Sesamstraat en speelde al die tijd Ieniemienie. Ook Hakim Traidia, speelde een jaar of 30 in Sesamstraat.

“Sesamstraat was een programma waar je je kinderen veilig naar kon laten kijken als je aan het koken was”, aldus Frank Groothof. Het is een recept, de poppen zeker. Iedereen herkent zich in het programma. Er wordt veel besproken in de podcast, nagenoeg alles komt voorbij. Zo ook dat bijvoorbeeld Willibrord Frequin 1 van de ontdekkers van Hakim is geweest. “Hij zat toen bij Brandpunt, heeft opnames met mij gemaakt en Willibrord zei toen ‘ik vind jou geschikt voor Sesamstraat. Ik ga met Aart (Staartjes red.) praten”, vertelt Hakim. Willibrord is uiteindelijk naar Meneer Aart gegaan en heeft Hakim voorgedragen. Hakim speelde uiteindelijk jaren in Sesamstraat.

Spelen bij Sesamstraat met de collega’s voelde altijd als een warme familie. De acteurs vertellen vol lof over Sesamstraat en Aart Staartjes. Van het begin tot het einde. Hoewel het einde wel een wrange bijsmaak heeft.

Het einde
De NTR heeft een tijdje geleden aangegeven dat er geen financiële middelen meer zijn om door te gaan met Sesamstraat. Toch heeft het einde van Sesamstraat bij de meeste acteurs een wrange bijsmaak achtergelaten. Catherine zegt dat er over het doorgaan van Sesamstraat “lang moeilijk werd gedaan”. Ze vervolgt: “Het is niet op een leuke manier afgelopen. Een beetje ruzie achtig en dat vind ik ontzettend jammer, dus we hebben ook niet echt een feest gehad of zoiets. Dat vind ik toch wel heel jammer dat het zo is gegaan”.

Renee haakt in en zegt lachend: “Nou, daar zeg je zoiets. Eigenlijk zou de Coen en Sander Show een afscheidsfeest organiseren, nooit meer wat gehoord jongens. Waar blijft dat feest?” Er was een hoop boosheid over het verloop van Sesamstraat. “Ik heb me op het einde gedistantieerd van die boosheid. Het is een wonder dat het progamma zo lang heeft bestaan. En eerlijk gezegd werden we ook een bejaardensociëteit. Toen ik Pino wilde spelen was er al sprake van om het programma te wippen. Ze hebben ons altijd op allerlei manieren proberen te wippen”, aldus Renee.

Aart Staartjes heeft jarenlang gestreden voor doorgang en betere uit- zendtijdstippen van Sesamstraat. Alle acteurs stonden dan ook altijd pal achter Aart. Alles hierover wordt ook uitgebreid besproken in deze audio special over het populaire Sesamstraat. Frank zegt over het einde: “We hebben het vlot zo lang mogelijk drijvende proberen te houden en uiteindelijk is het gezonken. Jammer ja”. Op de vraag hoe de acteurs te horen kregen dat er geen nieuwe afleveringen meer zouden komen, zegt Frank: “Dat kregen we niet te horen, het is eigenlijk nooit gezegd”. Er is altijd voorgehouden dat het tijdelijk stopte. “Het is heel vaag en gênant gegaan”, zegt Frank verder.

Commercieel gaan
Frank staat nog steeds open voor een vervolg “Tuurlijk! Bert (Plagman red.) die Tommie speelde, dacht: we gaan het zelf organiseren. Dat is allemaal niets geworden. Er was geen geld voor”. Maar hij zegt ook “het is de nieuwe generatie die het moet doen”.

“De ondergang begon toen Sesamstraat naar Zappelin ging”, aldus Hakim. Of er ooit een vervolg komt weet ook Hakim niet maar hij voelt wel iets voor een commercieel vervolg. “Ik verwacht het niet. Tenzij wij naar sponsoren stappen, dat heb ik al voorgesteld. We willen met hetzelfde team van toen een eigen kanaal gaan beginnen. Ik denk dat het kan lopen. Ik heb het er ooit met Bert over gehad, maar toen kwam de dood van Aart… “

De Broadcast
Sinds oktober 2020 is de nieuwe media podcast ‘De Broadcast’ te beluisteren op de grote podcast streamingdiensten. Podcast hosts Peter Oostrom en Patrick van Denderen interviewen elke aflevering een andere gast. Dat doen ze aan de hand van fragmenten, anekdotes, meningen en andere passende onderwerpen. Het is een soort ‘portret podcast’ van de gast. Gasten als Humberto Tan, Catherine Keyl, Chiel van Praag, Rick Romijn, Bert Kuizenga, Tim Klijn en Dennis Ruyer hebben al deelgenomen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*