De 7 marketinglessen van Videoland Original Maxima

Streamingdienst Videoland lanceerde afgelopen zaterdag misschien wel hun belangrijkste release van dit jaar, de serie Máxima.. De nieuwe serie Máxima heeft in het eerste weekend al enkele records gebroken bij streamingdienst Videoland. Nog nooit is een Nederlandse dramaserie zoveel gestreamd, meldt RTL. Daarnaast werd zaterdag een recordaantal nieuwe abonnementen afgesloten.

Voor de serie werd alles uit de kast gehaald, inclusief een aantal clichés.

  1. Positionering, het label. De serie Máxima wordt neergezet als de Nederlandse versie van de Netflix-serie ‘The Crown’. Dit is voor velen een duidelijk label en het geeft de serie in͟t͟e͟r͟n͟a͟t͟i͟o͟n͟a͟l͟e͟ ͟a͟l͟l͟u͟r͟e. Uit onderzoek blijkt dat er een eenvoudige methode bestaat waardoor films substantieel beter beoordeeld worden. Die methode is mensen vooraf laten weten in welk genre de film of serie valt. Een la͟b͟el beïnvloedt perceptie.
  2. Voorafgaand aan de release was de serie al ‘verkocht aan meer dan 25 landen’, waaronder RTL in Duitsland. Dit werd breed uitgemeten in de pers. Aangezien Videoland onderdeel is van RTL, was de verkoop aan RTL Duitsland natuurlijk relatief eenvoudig 😉 Tevens zijn de distributiekosten in het streamingtijdperk laag. Ook kosten vertalingen voor ondertiteling tegenwoordig weinig tijd en moeite.
  1. Voordat het eerste seizoen is uitgebracht is “het tweede seizoen al besteld”. Dit is natuurlijk geen uitzondering op andere series, maar het werkt wel lekker richting media.
  2. Slimme distributiestrategie. De eerste aflevering was afgelopen zaterdag eenmalig te zien op RTL 4. Hierdoor was het voor iedereen toegankelijk. Het werd versterkt doordat de tweede aflevering diezelfde avond op Videoland stond. Dit stimuleerde veel kijkers om direct een abonnement op Videoland af te sluiten. Dit werd vervolgens in het persbericht gecommuniceerd: volgens RTL Nederland sloten zaterdag een recordaantal mensen een nieuw abonnement af bij de streamingdienst.
  3. Schaalbaar. Streaming is schaalbaar en grenzeloos. Wereldwijd zal er in hoge mate interesse zijn, denk bijvoorbeeld aan de Spaanstalige landen, zeker met de huidige ‘hype’. Financieel natuurlijk heel aantrekkelijk voor RTL.
  4. Native video ads. Er zijn niet alleen gelikte trailers te zien. Op releasedag zie je de acteur – die Willem-Alexander speelt – rondfietsen in hartje Amsterdam, hij videobelt met de actrice die Maxima speelt. Het is een CGI video waarin een enorm doek zich uitrolt over Paleis op de Dam. (CGI stat voor Computer Generated Imagery). Resultaat? Inmiddels al 3 miljoen views over de verschillende social media kanalen.
  1. Actualiteit en relevantie: dit weekend is het Koningsdag. Rondom deze dag neemt de Oranjekoorts natuurlijk toe en zal de serie talk of the town zijn. Voor o.a. talkshows is het daarom eenvoudig in te passen.

    Maar vooral ben ik heel benieuwd wat Videoland a.s. zaterdag op Koningsdag uit de kast gaat trekken.
    • Een guerrilla-campagne in Drenthe waar de Koninklijke familie te gast is?
    • Outdoor uitingen in Breda waar het 538 Koningsdag plaatsvindt?
    • Of toch een enorm billboard in hartje Amsterdam?

6 Comments

  1. Alleen jammer dat, wanneer je via KPN naar deze serie op Videoland kijkt, de ondertitel-knop niet is te vinden

  2. Valt me toch niet tegen. Het is echt geweldig gedraaid, je ziet dat er geld achter zit. Sommige karakters lijken niet op de originele maar daar kijk je snel doorheen eigenlijk. Had verwacht dat het een soort ‘TV Kantine’ serie zou worden maar dat is het alles behalve moet ik zeggen. Dat kun je achteraf wel stellen van de serie Patty die ook op Videoland staat.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*