CvdM start onderzoek naar nieuwsconsumptie jongeren op social media

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft de lancering aangekondigd van een nieuw onderzoeksproject getiteld ‘Jongeren, nieuws en sociale media: hoe jongeren zich informeren over belangrijke gebeurtenissen in de wereld’. Dit initiatief komt voort uit de waargenomen verschuiving van jongeren weg van traditionele mediakanalen naar sociale media voor hun dagelijkse nieuwsvoorziening.

Recente studies, waaronder het Digital News Report Nederland 2023, tonen aan dat jongeren steeds minder vertrouwen hebben in het nieuws wanneer dit voornamelijk via sociale media wordt geconsumeerd. Dit fenomeen heeft het CvdM ertoe aangezet om de impact van sociale media op de nieuwsconsumptie van jongeren en de mogelijke gevolgen voor het gebruik van journalistieke bronnen grondig te onderzoeken.

Het onderzoek zal zich richten op de manier waarop het groeiende belang van sociale media het informatiegebruik door jongeren beïnvloedt en welke consequenties dit heeft voor de waardering van journalistiek als informatiebron. Het doel van het CvdM is niet alleen om inzicht te verkrijgen in deze veranderende dynamiek, maar ook om concrete aanbevelingen te formuleren voor beleidsmakers, de politiek en de nieuwssector. Deze aanbevelingen moeten bijdragen aan het behoud van de relevantie van journalistiek voor jongeren in de toekomst.

De resultaten van dit onderzoek worden in het vierde kwartaal van 2024 verwacht. Het CvdM hoopt met dit traject een waardevolle bijdrage te leveren aan het begrijpen en mogelijk verbeteren van de nieuwsconsumptiepatronen onder jongeren in Nederland.

Meer informatie over dit project is hier te vinden:
20240219 Informatie Project Jongeren, nieuws en sociale media

4 Comments

 1. Ach een onderzoek, daar gaan we weer. Je kunt ook gewoon om je heen kijken naar jongeren om je heen en je weet waar, hoe etc. ze naar kijken. Zo loopt de NPO al jaren achter op het gebied van jongeren en niet zo’n klein beetje ook. Ondertussen verspilt de NPO miljoenen aan 3FM en NPO3 welke voor jongeren bedoeld zijn.

 2. Waarom alleen jongeren? Waarom niet alle leeftijdsgroepen. Ik als niet jongere zit sinds enige tijd op X. Geweldig medium.

  (Verschillende visies. Ik geloof niet meer alles op traditionele media:
  We leggen Rusland sancties op. Ondertussen toch gas, uranium etcetera. kopen van Rusland en nu gas kopen bij Qatar, ook een voorbeeldige democratie. Amerika zit nu na eerst Venezuela af te branden te lonken naar dat land)

  • Wat schrijf je nu wat niet ook op de ‘msm’ is te lezen? En nogmaals, noem eens concreet die bronnen op X die wel de waarheid schrijven? Maar pas op, straks wordt je een nuttige idioot, zit X vol mee.

  • En het artikel gelezen en begrepen? Ik vrees van niet.

   “Recente studies, waaronder het Digital News Report Nederland 2023, tonen aan dat jongeren steeds minder vertrouwen hebben in het nieuws wanneer dit voornamelijk via sociale media wordt geconsumeerd.”

   Lees eens een krant.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*