CvdM over kijk- en luistergedrag

Consumenten luisteren gemiddeld bijna drie uur per dag radio en kijken gemiddeld ruim 3 uur per dag tv.

Op de commerciële radiomarkt ontstond in 2016 een nieuw zwaargewicht. In het voorjaar maakte Talpa bekend RadioCorp over te nemen, waarbij SLAM!FM en 100% NL werden overgedragen aan een derde partij. Het samenwerkingsverband TMG/Talpa bezit nu vier radiozenders en heeft daarmee zijn marktaandeel aanzienlijk vergroot.

Het Commissariaat constateert dat de gevolgen van de samenwerking tussen TMG en Talpa voor de televisiemarkt vooralsnog beperkt lijken. De grootste zenders zijn nog altijd NPO1 en RTL4. Jongeren kijken veel minder tv dan ouderen. Zowel de commerciële als de publieke omroepen experimenteren op uitgebreide schaal om de kijker ook online aan zich te binden.

Uit de cijfers van het Commissariaat voor de Media blijkt dat het aantal digitale radio- en tv-aansluitingen ongeveer even groot is als het aantal breedbandaansluitingen: zo’n 6,9 miljoen. Dit komt omdat deze eigenlijk altijd gecombineerd worden aangeboden. Ziggo is marktleider met bijna de helft van de digitale aansluitingen.

De diversiteit in de samenstelling van de aangeboden tv-pakketten is groot. De tevredenheid van het publiek hierover is onverminderd hoog: een 7,5 voor het tv-abonnement en een 7,7 voor het totale tv-aanbod. Hoewel het voor pakketaanbieders mogelijk is ‘à al carte’ menu’s aan te bieden, gebeurt dit in de praktijk weinig.

Bron: Mediamonitor

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*