CvdM Mediamonitor: populariteit traditionele tv daalt snel

Uit de MediaMonitor 2023 van het Commissariaat voor de Media blijkt een aanhoudende daling in de populariteit van traditionele televisie in Nederland, vooral onder jongere kijkers.

Daling in kijktijd
Gemiddeld besteedt 76% van de tijd aan het televisiescherm aan het kijken naar televisiezenders. Echter, bij de jongere leeftijdsgroepen is een significante afname zichtbaar. In 2022 keken kinderen van 6-12 jaar gemiddeld slechts 24 minuten per dag naar televisiezenders, een scherpe daling vergeleken met de periode 2012-2014, toen dit gemiddelde nog boven de 100 minuten lag. Dat blijkt uit de ,CvdM-Mediamonitor-2023.pdf.

Verschuiving in mediaconsumptie
Het totale gebruik van traditionele media zoals lineaire televisiezenders is in 2022 verder gedaald, vooral onder jongeren. Deze trend, versterkt door de coronacrisis, laat een groeiende kloof zien tussen het mediagebruik van jongeren en oudere leeftijdsgroepen. Terwijl 65-plussers nog steeds voornamelijk traditionele media zoals televisie- en radiozenders en dagbladen gebruiken, neigen jongere generaties meer naar sociale media, online kijken en luisteren.

Laagste Niveau sinds 2006
De tijd besteed aan het televisiescherm in 2022 is het laagst sinds 2006. Dit is grotendeels te wijten aan de sterke afname in het kijken naar televisiezenders en een geringe afname in ander schermgebruik, zoals het kijken naar on-demanddiensten oai_citation:3,CvdM-Mediamonitor-2023.pdf.

Impact op Oudere Kijkers
Ondanks de algemene daling blijft de oudste leeftijdsgroep (65 jaar en ouder) voornamelijk televisiezenders kijken, met bijna 90% van hun kijktijd besteed aan deze media.

Dit onderzoek onderstreept de voortdurende verschuiving in mediagebruik en de uitdagingen voor traditionele televisieaanbieders om relevant te blijven in een snel veranderend digitaal landschap.

5 Comments

 1. Wel ironisch dat al die ouwe mensen die ’s avonds niks anders dan de tv hebben en PVV hebben gestemd straks hun NPO’tje afgepakt zien worden. Worden ze weer boos en ze zijn al zo boos. Maar juist die ongecontroleerde, aanhoudende agressieve boosheid van onguur rechts heeft mij doen besluiten om er geen boosheid meer tegenover te stellen. Ik voel ’t gewoon niet meer, zwecklos, maar ik blijf een en ander (hier) wel kritisch volgen, zoals ON! en Verlind die Hilversum verliet met een dikke goudgerande kantonrechterformule met als uitkomst zes ton … En veel van die boosheid wordt bij velen opgewekt door de televisie en niet door de realiteit. En alles is de schuld van de migratie. Ik hef m’n hoofd op uit mn schoot, de kinderen komen morgen en ga lekker koken, maar ik zeg lekker niet wat. Dat zal jullie leren.

  https://youtu.be/0UVUW11FENs

  • Over het algemeen klagen de mensen altijd over de tv uitzendingen .veel gehoorde klacht is…. er is weer niets op de tv , want vroeger was het Avondje Avro bij de meeste 50 plussers nu. veel beter . (wat ook eigenlijk niet helemaal waar is ) Maar de kijker is verwend en het tv landschap oververzadigd, ( en in mijn ogen door de com. tv is verziekt ) en de kijker heeft geen geduld meer om iets af te kijken De NPO heeft wel degelijk goede programma s, vooral bij de VPRO en NTR maar de massa heeft alleen interesse in zangwedstrijden kwis en domme spelletjes en dergelijke, maar zien de werkelijke mooie gemaakte programma s niet meer , en dat is jammer !

 2. Het is dan ook alleen maar politiek gekleurde linkse rommel. Een toffe zender/omroep – niet politiek gekleurd, zonder spruitjeslucht en zonder belerende vingertjes maar wél met het budget om groots uit te pakken – (zoals Veronica dat ooit was) wordt enorm gemist denk ik.

 3. Geachte heer SpRits,
  We hebben klachten ontvangen over uw naam. Graag een andere naam gebruiken bij uw reactie, anders wordt uw IP geblokeerd.

  • Echt waar? Want verwarrend eventueel met de echte Frits Spits?

   Frits maak er anders Ritmeester van.

   Ps. Nog de beste wensen redactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*