Crowfunding voor podcasts nog beperkt succesvol

Op de website Verhalendepodcast.nl heeft Stan Hulsen een artikel geschreven over genereren van Podcasts-inkomsten via donaties. Diverse bekende Nederlandse podcasts maken gebruik van het crowfunding platform Patreon om donaties te werven. Tot op heden zijn de gedoneerde bedragen nog laag.

Op Patreon kunnen makers per maand of per creatie een donatie vragen aan fans van hun (artistieke) werk. Op het platform kunnen makers direct in contact staan met hun donateurs, bijvoorbeeld door exclusieve berichten te plaatsen. In de VS zijn er al diverse podcast makers die via Patreon.com een flinke boterham met hun podcasts ophalen. De podcast ‘Last Podcast On The Left’ ontvangt bijvoorbeeld van 7.937 patrons $46.016 per maand.

Ook een aantal Nederlandse podcasts is op Patreon te vinden. In totaal kon Hulsen er tien vinden. Zijn overzicht laat zien dat er de inkomsten via Patreon nog beperkt zijn.

De Radio Podcast ontvangt $36 per maand en Michiel Veenstra $166 per maand (zie hier het hele overzicht). De meeste podcastmakers hameren overigens niet in hun podcasts over de donatiemogelijkheden. Dit kan een belangrijke reden zijn dat de donaties en het aantal donateurs via Patreon nog laag is. Voor de podcastmakers lijkt het momenteel vooral een experiment om te kijken welke inkomstenmogelijkheden er gegeneerd kunnen worden.

https://verhalendepodcast.nl/blog/podcasters-patreon

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*