Correctiegedrag op Twitter na gijzeling Mediapark

Hoewel er op de sociale media vaak onjuiste informatie wordt verspreid, blijken er ook controlerende mechanismen op Twitter te zijn, die dergelijke geruchten meteen ontkrachten. Dat blijkt volgens de Volkskrant na een analyse door de Universiteit van Tilburg van bijna 60.000 tweets op 29 januari vorig jaar, toen Tarik Z. de NOS-studio op het Mediapark binnendrong.

De twitterberichten werden met steekwoorden geselecteerd en geanalyseerd. Er waren op die avond berichten verspreid dat de gijzelaar zijn ouders zou hebben verloren bij de MH17 vliegramp. Ook zou er tegelijkertijd een gijzeling van het Vlaamse journaal plaatsvinden.

Checken
De onderzoekers stelden vast dat bij het ontstaan van een gerucht andere twitteraars aan de gang gaan om de feiten te checken. “Twitteraars reconstrueerden samen het verhaal”, zegt onderzoeker Jong. ‘Factchecking lijkt wel een spelletje geworden – een wedstrijd wie als eerste overtuigend bewijs kan leveren”, zo zegt hij in de Volkskrant.

Of dit nu ook geldt in andere situaties is volgens de wetenschappers niet zeker. Zo geldt bijvoorbeeld voor Facebook dat de sociale dynamiek anders zal zijn, omdat informatie daar minder openbaar wordt gedeeld.

Verspreiding
Uit een eerdere analyse door de Universiteit Twente van het twittergedrag rond de gijzeling bleek dat sociale media kunnen zorgen voor een snelle verspreiding van het nieuws, ook als radio en televisie als kanaal wegvallen. Online nieuwsmedia en journalisten (op persoonlijke titel) spelen een belangrijke rol in dat proces.

“Opvallend is dat het verhaal zich als een avondvullende film aan het publiek ontvouwt. Steeds komen nieuwe berichten aan het licht zodat stukje bij beetje het verhaal wordt gevormd, compleet met ‘happy end”, zo luidde toen een van de conclusies.

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*