‘Consultancy en inhuurkosten van NPO lopen uit de klauwen’

De inhuuruitgaven van de NPO lopen uit de klauwen. Een bedrag dat neerkomt op bijna de helft (44%) van betaalde salarissen van de eigen medewerkers wordt gespendeerd aan externe adviseurs en detacheerders. Dat blijkt uit een analyse van de redactie van Consultancy.nl.

Consultancy.nl meldt: De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft de afgelopen vijf jaar zijn afhankelijkheid van externe organisaties explosief zien toenemen. Sinds 2012 zijn de uitgaven aan externe consultants en professionals met meer dan 150% gestegen. De uitgaven zijn zelfs zo hoog, dat deze neerkomen op bijna de helft van alle uitgaven aan salarissen van werknemers, een gegeven dat hoogst opmerkelijk te noemen is voor een organisatie die wordt gefinancierd uit publiek geld.

Uit een analyse van de jaarverslagen van de NPO, blijkt dat deze kosten de afgelopen jaren behoorlijk buiten de oevers zijn getreden. Waar tussen 2009 en 2013 niet meer dan €5 miljoen werd uitgegeven aan externe krachten, zo ging het in zowel 2016 en 2017 om uitgaven van meer dan €10 miljoen. Deze kostenexplosie vindt plaats tegen een achtergrond van relatief stabiele of zelfs dalende organisatie-uitgaven van de NPO. Zo lagen de directe productie-uitgaven (TV, radio, online, distributie, enzovoorts) en de lasten van de bedrijfsvoering tussen 2015 en 2017 lager dan de uitgaven in 2012, terwijl de relatieve loonkosten per medewerker in 2017 juist in vergelijking met twee jaar ervoor zijn afgenomen.
Consultancy en inhuuruitgaven van NPO

De NPO is in het jaarverslag redelijk kort van stof ten aanzien van waar al het geld aan wordt uitgegeven. “In 2017 zijn kosten gemaakt voor projecten waaronder de oprichting coöperatie rechtenmanagement, waar de programmarechten van de diverse omroepen worden beheerd; de realisatie van het Radiohuis 1 en 4, organisatieadvies; diverse trajecten vanuit juridisch perspectief en/of externe regelgeving (waaronder de privacywetgeving); en projecten binnen ICT (onder andere op het gebied van IT-security)”, valt te lezen in het verslag. Radiohuis 1 en 4 betreft NPO’s nieuwe locatie op het Mediapark in Hilversum, waar de studio’s van NPO Radio 1 en NPO Radio 4 te vinden zijn (officieel op 23 januari 2018 geopend). De studio’s van NPO Radio 2 en NPO Radio 5 verhuizen hier op termijn naar toe.

De grote stijging van de kosten, zoals waarneembaar in 2016, werd volgens de beleidsbepalers onder meer veroorzaakt door projecten zoals de ontwerpfase van de nieuwe radiostudio’s, herpositionering van NPO 3FM, de implementatie van een nieuw ERP-systeem en verschillende IT-projecten.

Lees verder op Consultancy.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*