Conflict over muziekrechten lokale omroepen muurvast

Het is flink ruzie tussen de lokale omroepen en de muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra. Buma/Stemra wil niet meer met de belangenorganisatie voor de lokale omroepen OLON praten over en daarmee is de kans groot dat ze straks veel meer voor die muziekrechten zullen moeten gaan betalen.

Buma/Stemra schrijft de lokale omroepen nu individueel aan, maar dat accepteert de OLON niet. Die vraagt haar leden zelfs de ‘correspondentie van Buma/Stemra ter zijde te schuiven’. De OLON wil weer snel weer de onderhandelingen heropenen over de vergoeding van de muziekrechten. Zo niet, overweegt ze die gesprekken via een andere weg alsnog af te dwingen.

Al ruim 25 jaar onderhandelt de OLON namens de lokale omroepsector over de hoogte van de afdracht aan Buma/Stemra. Gelijke monniken, gelijke kappen, meent de OLON. Alle partijen in het publieke bestel moeten op dezelfde manier behandeld worden. Buma/Stemra zegt dat ook te doen.
 
Inkomsten
In haar voorstel is de belangrijkste grondslag voor de berekening van de vergoeding het muziekgebruik en de inkomsten van de omroepen. Prima zegt de OLON, maar die vraagt zich af waarom dat principe er dan toe leidt dat de lokale omroepen naar verhouding 3 tot 5 keer meer moeten betalen dan de landelijke en regionale omroepen.

Bovendien is het bedrag 30 procent hoger dan in de jaren hiervoor. Volgens de OLON weigert de muziekrechtenorganisatie de reden hiervoor duidelijk te maken. Uit de laatste briefwisselingen van deze week blijkt dat de standpunten muurvast en mijlenver uit elkaar staan.
 

Modelovereenkomst
Een collectieve regeling is een gepasseerd station, schrijft Buma Stemra. Willen lokale omroepen aan de noodzakelijke licentie voor muziekgebruik komen, zullen ze individueel de bestaande modelovereenkomst moeten ondertekenen.

Op zijn beurt laat directeur-bestuurder Bernard Kobes van de Nederlandse Lokale Publieke Omroepen weten Buma Stemra aansprakelijk te houden voor elke geleden schade door de lokale omroepen. Hij eist binnen 3 werkdagen heropening van de onderhandelingen en het staken van het individueel benaderen van lokale omroepen met verzoeken een nieuwe overeenkomst te tekenen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*