Conferentie over journalistiek ‘on demand’

Op donderdag 21 januari vindt in Tivoli Vredenburg in Utrecht vanaf 12.30 uur in het kader van de viering van 60 jaar NOS Journaal de conferentie ‘Journalistiek on demand’ plaats.  Er zal tijdens die bijeenkomst gedebatteerd worden over de journalistiek in de toekomst en de invloed van technologische ontwikkelingen daarop.

De NOS zegt ‘On demand’ als een van de meest in het oog springende actuele ontwikkelingen te zien. Steeds vaker kan het publiek zelf het moment kiezen om nieuws tot zich te nemen. Wat betekent dat voor de rol van de journalistiek in de samenleving van de toekomst? Welke technologische ontwikkelingen beheersen het vakgebied? En hoe overleven regionale en lokale journalistiek?

Door de opkomst van internet, sociale media, diensten als Netflix en YouTube, wordt regelmatig gesproken over het einde van televisiekijken. Wie heeft de televisie nog nodig voor het volgen van het nieuws en wat is de rol van het NOS Journaal van 20.00 uur als veel mensen het nieuws van die dag al gelezen hebben?

Bezuinigingen
De traditionele journalistiek zit in zwaar weer: economische terugval, politieke tegenwind en een trek van het publiek naar digitale platforms. Minder publiek leidt tot meer bezuinigingen en tot minder kwaliteit. Op de conferentie wordt ook gesproken over het nut van technische experimenten.

Veel nieuwe technische ontwikkelingen, zoals de Google Glass of Periscope, zijn niet altijd direct breed inzetbaar voor nieuwsvoorziening. Maar het gebruik ervan moet wel worden uitgeprobeerd om te kunnen bepalen hoe ze inzetbaar zouden kunnen zijn en welk publiek ermee aan te boren is. Zijn de traditionele mediaorganisaties voorbereid op de veranderingen? Of is er al te veel terrein verloren aan nieuwe spelers in het veld?

http://sites.nos.nl/conferentie/

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*