Conferences oud & nieuw: Guzman en Wim Kan

Op Oudjaarsavond vullen conferences, magician-shows, specials van reguliere shows als De Tv draait door (NPO) , Ik hou van Holland: Oud & Nieuw (RTL4) en Wedden dat ik het kan: oudejaarsspecial (SBS6) de avond. Evenals concertregistraties, al is van de muziek het een en ander dubbel te zien, en dan vergis je je niet na de oliebollen en champagne. De Ladies of Soul zijn te zien op Ziggo en op RTL8, en de Toppers op zowel NPO3 als op SBS6.

Op conference gebied concurreren dit keer cabaretiers Claudia de Breij (NPO1) en Javier Guzman (RTL4) met elkaar, beide verzorgen een oudejaarsconference 2016. Van Claudia de Breij kwam gedurende 2016 regelmatig nieuws naar buiten over haar proces een conference samen te stellen. De cabaretiere heeft er tijd voor uitgetrokken om te lezen, samenstellen, toe te voegen en weer te schrappen. Het is een echte tv-show geworden met muziek, orkest en glitters, maar wat overblijft in haar conferenceteksten valt wat tegen in scherpte, al blijkt zij wel de kijkcijferkoningin van de avond.

Een conference zonder muziek en rekwisieten, is die van Javier Guzman op RTL4. Hij blikt terug op het ‘kutjaar 2016’. Zijn humor verrast, en wordt versterkt door zijn mimiek. Op een gegeven moment komt in mij op dat het qua onderwerpen en aanpak best lijkt op de vroegere shows van Wim Kan. Het lijkt wel telepathie, want bijna tegelijkertijd vertelt Guzman dat hij in zijn jeugd de LP van Wim Kan heeft grijsgedraaid, om iets van de Nederlandse taal en cultuur te leren.

Maar voor telepathie blijk ik te moeten zijn bij NPO1 waar magician Victor Mids Mindf*ck: Het teleportatie experiment doet. Ook de kijker thuis doet mee, Mids vraagt een cijfer in gedachte te nemen en de vinger op het tv-scherm te leggen op de cijfers. Door stappen naar links of rechts te nemen, raadt Mids het cijfer dat je in gedachte had.

Een dag later lees ik dat de show een dag eerder is opgenomen en niet live is, waarmee de geloofwaardigheid flink is afgenomen. Een dag later kom ik ook een interview op radiozender BNR tegen met Javier Guzman. Het gaat erg moeizaam, presentator Roelof Hemmen begint met het onderwerp waarover was afgesproken het er niet over te hebben, zonder eerst wat aftastende genegenheid te creeëren. Het tenenkrommende luistergevoel blijft, ondanks dat Hemmen reageert met: “Wauw”, als Guzman vertelt zijn shows nooit voor te breiden op papier. “Hoe doe je dat?”, vraagt Hemmen. “Gewoon niets opschrijven” is het antwoord.

Toch zag ik in Guzman’s Oudejaarsconference 2016 teksten op de vloer geschreven, een soort ‘word cloud’. En voor de tweede keer moest ik denken aan Wim Kan, die zijn uitgeschreven teksten in volgorde voor zich had liggen op de rand van het podium. Een brug tussen oude en nieuwe conferences op de avond van Oud & Nieuw.

Agnes Dijker is manager bij KlapperCom Consultancy

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*