Column Jan Slagter: ‘Pief-paf-poef!’

Als het niet zo’n serieuze zaak betrof, zou het uiterst lachwekkend zijn: bij gebrek aan munitie moeten de Nederlandse militairen bij schietoefeningen “Paf-paf!” roepen, alsof het kleine kinderen zijn die soldaatje aan het spelen zijn. Na jaren van bezuinigingen balanceert ons leger nu op het randje, waarschuwde Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp.

Het aantal conflictgebieden rond Europa neemt toe en daarmee ook het beroep op de krijgsmacht. Maar generaal Middendorp moet bij gebrek aan middelen regelmatig “nee” verkopen of onze bijdrage beperken. De werklast voor het krijgsmachtspersoneel is flink omhoog gegaan; er wordt een zware wissel getrokken op de militairen.

MAX heeft een bijzondere band met de krijgsmacht. Dat blijkt niet alleen uit onze witte-anjeractie voor de veteranen. Met ‘Missie MAX’ proberen we samen met de thuisfrontcomités van Defensie al zeven jaar uitgezonden militairen en de achtergebleven geliefden, familie en vrienden een hart onder de riem te steken. Van mijn bezoeken aan de uitgezonden militairen weet ik hoe zwaar en belangrijk hun werk is. Daarom steun ik van harte de oproep van Tom Middendorp om de krijgsmacht te versterken. Het verhogen van ons Defensiebudget van 1 procent naar de NAVO-norm van 2 procent van het nationaal inkomen zou het streven moeten zijn.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*