Column Erik de Zwart: ‘The Beatles waren bevrijders’

The Beatles zijn inmiddels 45 jaar uit elkaar. Toch zijn er nog steeds velen die alles, maar dan ook alles, verzamelen. Onlangs was er weer een Beatles Fandag in Leiden en Radio Veronica zond daar vandaan The Beatlesdag uit. Een uniek fenomeen dat in 1972 voor het eerst plaatsvond, toen nog vanaf het zendschip. Ik kan me het bezoek van The Fab Four aan Nederland in 1964 nog vaag herinneren. 

Wij hadden net tv thuis en op het Journaal was een verslag van de trip met een rondvaart door Amsterdam, inclusief in het water springende jongens en meisjes. Ik was nog een knulletje, maar mijn vriendjes en ik zagen in deze Engelse twintigers de grote ‘bevrijders’. Ze hadden lang haar en gilden van plezier, zo leek het. Zaken die in Nederland toen (nog) niet aan de orde waren. Ik wilde meteen niet meer naar de kapper en we schreeuwden She Loves You Yeah Yeah Yeah keihard mee. 
 
The Beatles hebben onmiskenbaar veel invloed op zowel de muziek als het gedrag van jongeren over de hele wereld gehad. Een van de mooiste liedjes is voor mij nog altijd Yesterday, een nummer 1-hit uit 1965. Toch was het eigenlijk allemaal heel netjes. Zullen we dan binnenkort maar een Rolling Stones-dag doen op Radio Veronica?
 
Eriks Hitdossier verschijnt wekelijks in Veronica Magazine.
 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*