Column Erik de Zwart: ‘Meteen een feestje bij Hotel Spaander in Volendam’

De eerste keer dat ik met de op 27 juni overleden Jaap Buijs kennismaakte, was toen ik net een week bij Veronica werkte in 1980. Meteen een feestje bij Hotel Spaander in Volendam. Zo ging het altijd.

Samen met zijn broer Jan zorgde Jaap dat vele nationale grootheden hun weg naar optredens, radio en tv vonden. Helaas verloor hij zijn broer in 1985, het jaar dat ook de belasting weleens wilde weten hoe de zaken ervoor stonden. Toen de mensen van de FIOD een map met contracten tegenkwam waar met grote letters ZWART op gekalkt stond, was Jaap er als de kippen bij om uit te leggen hoe dat zat.

Een van hun artiesten was Bonnie St. Claire, de voormalige leadzangers van de band Unit Gloria. Bonnie heet officieel Swart, in die map zaten al haar contracten natuurlijk! Het is typerend voor de man die zoveel artiesten groot heeft gemaakt. Al moest hij er letterlijk naar de andere kant van de wereld voor rijden. Dat deed hij zeker voor Jan Smit. Jan stond maar liefst 7 weken op nummer 1 in de Top 40 in 1997 met Ik zing dit lied voor jou alleen. Ik denk dat Jan het vaak in gedachten niet voor zijn oma, maar voor Jaap Buijs heeft gezongen. En terecht.

Eriks Hitdossier verschijnt wekelijks in Veronica Magazine.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*