Column Erik de Zwart: ‘De geur van groene blaadjes’

Het voorjaar is in vol ornaat losgebroken en moeder natuur heeft razendsnel het winterbruin voor het frisse groen verwisseld. Aan alles is te merken dat de zomer in aantocht is. Ook aan de muziek op de radio, die op de een of andere manier net even vrolijker klinkt. UB40 vind ik bij uitstek lekkere zomerse muziek. Het zal komen door de oorsprong van de reggae, die op het Caribische eiland Jamaica ligt. 

Dat UB40 ook een groot afnemer is van groene blaadjes werd mij wel duidelijk toen zij eind jaren tachtig de Countdown-studio bezochten. De sterke wietgeur drong al snel door tot alle uithoeken van het studiogebouw. Tot grote ergernis van de andere gasten, die de rook niet wensten in te ademen. Een van hen liet een assistente net iets te arrogant tegen de leden van UB40 zeggen dat er niet gerookt mocht worden. Daar hadden de mannetjes uit Birmingham lak aan. Sterker, ze gingen stiekem de gang op om geknield de rook van hun blowtje onder de deuren van alle kleedkamers heen te blazen… 
 
Ik ruik meteen die typische marihuanageur weer als Sing Our Own Song wordt gedraaid. Dit lekkere liedje voerde in 1986 de Top 40 aan. De mannen van UB40 stonden in totaal vijf keer op nummer 1, maar dit is het enige nummer dat zij zelf schreven.
 
Eriks Hitdossier verschijnt wekelijks in Veronica Magazine.
 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*