Column Bert van der Veer: ‘100% DOWN’

Als je een banner kunt tikken met ‘I.v.m. omstandigheden is er op dit moment geen Journaal mogelijk’ kun je dan niet vervolgens overschakelen naar ‘I.v.m een mogelijke gijzeling’? Zou kunnen, hoor, dat dat niet kan. Maar als je dan logischerwijs je toevlucht zoekt tot dé nieuwszender van Nederland, NPO Radio 1 en daar is Rob Oudkerk uiterst verschillig ergens in een buurt en kruipt het nieuws uit Hilversum mondjesmaat binnen, wat doe je dan? Je constateert dat de nieuwsvoorziening van de NPO voor 100% down is gelegd.

RTL, 100 meter verderop, wist nog enige berichtgeving te verzorgen. Maar geen teletekst, geen updates via de website van het nieuws, geen live nieuws, alle bureau’s verlaten. Zelfs NPO 2 ging een tijdje op zwart, kennelijk was de eindregie even niet bereikbaar. 
Een zegen was het zo vaak verfoeide twitter. Dat moest je wel een beetje filteren. Tegelijkertijd zou ook het journaal op één, de Vlaamse zender, naar ‘even geduld a.u.b.’ zijn overgegaan. Onzin. Er waren grappen, vooral refererend naar het spelverloop van Wie is de mol? Maar daar was ook wel vrij snel de naam van de dader.
Het was de radio, enigszins op orde gekomen, waar de berichtgeving vervolgens wat pruttelend op gang begon te komen. 
Bij de NPO wist ergens iemand een zodanige schakeling over te zetten dat Ron Fresen in de Studio Den Haag aan de slag kon gaan. Dat ene shot van die politiek verslaggever, die bekwaam deed wat hij kon, was lang het enige shot dat NPO1 bood. Tot het beeld van de jongeman in het nette pak uit Studio 10 vrijkwam, ijsberend, pratend tegen die briljante bewaker. En vervolgens de arrestatie. Of daar nog vraagtekens bij gesteld moesten worden? Toch nogal ongebruikelijk die politiemannen zo volop duidelijk in beeld? Wel topbeeld natuurlijk. Maar wie nam die beslissing? En wat rekenen we voor het gebruik in de buitenlanden?
Het gebouw werd vrijgegeven. Herman van der Zandt zette zijn meest geruststellende glimlach op en trof Twan Huys, nog in vrijetijdskledij, aan zijn zijde. Maar waarom vervolgens niet één uitzending gemaakt met die journalisten voor het nieuws en Jinek voor de duiding, heen en weer schakelend? Jinek ging naar NPO2.
Voor het eerst in het bestaan van die talkshow werd eerder aangevangen dan RTL Late Night waar de film immers enige malen onderbroken was voor het nieuws. Niks mis met de gasten en analyses en meningen van beide programma’s.
Mij bleef die ene kwestie dwars zitten: door deze aanslag lag de nieuwsvoorziening vanuit Hilversum een tijdlang helemaal plat om vervolgens uiterst pruttelend weer op gang te komen. De portiers van het Videocentrum zullen binnenkort wel achter kogelvrij glas verdwijnen. Misschien dat ook eens bekeken kan worden of het Journaal, NPO Radio 1, Nieuwsuur (en wat verder nog allemaal) uit een en hetzelfde  pand moeten komen. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*