Clubhouse gesprekken pas na toestemming als podcast publiceren

Clubhouse is de nieuwste hype in medialand. Toch zijn er wel wat zorgen over rondom privacy. Hoe zit het met de privacy en het opnemen van rooms om als podcasts te publiceren?

De gesprekken van Clubhouse zijn soms van een hoogstaand niveau en ‘podcast-waardig’ om nog een terug te luisteren of te delen met anderen, die niet in de gelegenheid zijn om live aanwezig te zijn. 

Volgens de Community Guidelines van Clubhouse mag je in zijn geheel niets transcriberen, opnemen of anderszins verveelvoudigen of informatie delen, zonder voorafgaande toestemming van de betreffende persoon. 

Social media jurist Charlotte Meindersma op meldt haar Charlotte’s Law-blog dat het vooral bij de gespreksdeelnemers duidelijk moet zijn dat het gesprek binnen Clubhouse wordt opgenomen. 
Meindersma: “Omdat Clubhouse eigenlijk maar in één zin zegt dat je toestemming van Clubhouse zelf nodig zou hebben, en verder vooral zegt dat je toestemming van de sprekers nodig hebt, valt daar natuurlijk wel een mouw aan te passen. Ik denk namelijk dat die toestemming van Clubhouse zelf nog niet zo nodig is. Belangrijk is dat ze zeggen dat de toestemming expliciet moet zijn. Dat wil zeggen dat de toestemming niet passief gegeven mag worden, maar dat hier actief iets voor gedaan moet worden.” 

Ze vraagt zich af of een diclaimer in de omschrijving van het profiel of de Room-omschrijving wel voldoende is, aangezien niet iedereen dit ziet en je dus niet direct uit kan gaan van een toestemming. 
Een (rec 🔴) in de titel, zou wel voldoende duidelijkheid moeten bieden. Het klikken op de knop om mee te doen, is dan volgens haar al een toestemming. 

“Je zou dus, voor je iemand het podium opvraagt of op laat het ook nog eens kunnen vragen en melden. Dat is dan alleen geen schriftelijke toestemming zoals de Terms of Service het voorschrijven.’, aldus Meindersma. 

1 Comment

  1. Vind het toch een beetje tricky dat ze om je telefoonnummer vragen in die app. Daar ben ik niet zo happig op. Maar dat Clubhouse begint wel een soort vorm van ‘Talkradio’ maken te worden. Maar ik denk dat alleen een app voor de telefoon wat te karig is, je zou ook via een website met gesprekken mee moeten kunnen luisteren.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*