Cleaning software voor je Mac, waarom?!

l

[partnerbijdrage] In de loop van de tijd kan zal je Mac steeds trager gaan werken vanwege downloads en documenten die achterblijven op je computer. De bestanden die achterblijven als je gebruikmaakt van je computer kun je zien als de kruimels die achterblijven na een maaltijd. Als je deze niet regelmatig opruimt kan wordt je Mac steeds trager. Dit is heel frustrerend en komt je werktempo niet ten goede. Iets wat nog eens extra vervelend is als je jouw Mac gebruikt voor je werk. Je Mac opschonen is daarom soms noodzakelijk. 

Software of zelf opruimen

Om te zorgen dat je Mac goed blijft draaien en niet vastloopt kun je een programma installeren om  je computer regelmatig op te schonen. Je Mac opschonen kan met meerdereprogramma’s . Uiteraard kun je ook zelf aan de slag om je Mac schoon te maken. We zetten graag de voor- en nadelen van beide opties voor je op een rijtje.

De opties

Er zijn eigenlijk drie opties als het gaat om het schoonmaken en opruimen van je Mac computer. Te weten:- Zelf opschonen- Gratis software- Betaalde software

Tijd

Een van de belangrijkste redenen om te kiezen voor het gebruiken van ‘schoonmaak’ software is ‘tijd’. Als je gebruikmaakt van je computer wil je die tijd ook efficiënt benutten en je niet te veel zorgen maken over de functionaliteit van je computer. 

Als je ervoor kiest om je Mac handmatig op te schonen ben je hier uren mee zoet. Sommige dingen zoals het opschonen van je cache bestanden nemen niet zo heel veel tijd in beslag. Maar als je het opschonen van je computer echt goed aan wil pakken dan is een avondje achter de computer zo voorbij. Het verwijderen van dubbele bestanden is bijvoorbeeld zo’n klusje dat heel veel tijd in beslag neemt.

Als je gebruikmaakt van software dan doet het systeem al het werk voor jou. Bij de meeste betaalde versies kun je ervoor kiezen dat het systeem continu aan staat, je hoeft dan niets meer zelf te doen. Bij gratis versies moet je het programma wel zelf aanzetten en zal het programma niet alle documenten verwijderen.

Verzorging van je systeem

Je besturingssysteem en programma’s laten continu sporen achter op je computer. De reden dat ze dit doen is om je computer draaiende te houden. Maar als je regelmatig je programma’s update, en dat raden we aan, dan zijn veel van die sporen niet meer nodig. De update zet wel nieuwe programmabestanden op je Mac, maar oude verouderde nutteloze bestanden worden niet verwijderd. Je computer zal hierdoor traag functioneren. 

Je kunt deze bestanden, die we ‘cache’ bestanden noemen zelf of met software verwijderen. Het is niet heel ingewikkeld om dit met de hand te doen, maar de kans is groot dat je er een paar over het hoofd ziet. Als je gebruikmaakt van software dan zullen al die documenten worden verwijderd. Ook hierbij geld dat het gebruikmaken van een betaalde variant de meeste kwaliteit en voordelen bied. 

Snelheid

Een andere belangrijke reden om je computer op te schonen is om te zorgen dat je computer sneller wordt. Naarmate je Mac ouder word zal hij langzamer worden, dit kun je alleen terugdraaien door je computer op te schonen. Om alle bestanden te analyseren en indien mogelijk te verwijderen is het gebruik van software een echte aanrader. Een complete analyse neemt namelijk heel veel tijd in beslag omdat die letterlijk alle mappen en submappen doorloopt. Daarbij kun je zelf niet altijd inschatten of een document wel of niet weg kan. 

Bescherming 

Een groot voordeel van Mac computers is dat ze nauwelijks vatbaar zijn voor virussen. Dat betekent helaas niet dat het niet kan voorkomen. Er kunnen altijd programma’s of bestanden op je computer terecht komen die niet goed zijn voor je systeem. Handmatig kun je die bestanden eigenlijk niet verwijderen. Het enige dat je zelf kan doen is goed opletten wat je aan documenten binnenhaalt. Om echt beschermd te zijn raden we aan om software te installeren die malware en virussen buiten houd.

Uiteindelijk is het aanschaffen van betaalde software uiteraard de beste keuze omdat deze gebruiksgemak, tijdsbesparing en bescherming biedt. Daarbij word je Mac ook nog eens sneller. De gratis software is altijd maar beperkt efficiënt en het zelf doen is een tijdrovende klus. Je Mac opschonen is met software dus veel makkelijker.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*