Chiel van Praag over zijn Lakeside Studios

,,Voel je dat niet?’’ Enigszins verbaasd spert ze haar ogen wagenwijd open. De vraag was waarom ze juist in dit bescheiden studiogebouwtje in Oud-Loosdrecht opnames maakt. ,,Het is de sfeer hier. Het is relaxed. En hier is alles wat je nodig hebt.’’ Zangeres Shirma Rouse stond en staat op het podium met onder anderen Anouk, Chaka Khan, het Metropole Orkest, Glennis Grace en Candy Dulfer. Maar deze herfstige ochtend heeft ze het voortreffelijk naar haar zin in de Lakeside Studio’s.

Chiel van Praag is daar best trots op. Als we naar het zoldertje zijn gestommeld om rustig verder te praten noemt hij het ’een groot compliment wat Shirma zegt’. Net als hij het mooi vindt hoe Frank Boeijen reageerde. ,,Hij kwam om maar een paar stukken op te nemen, maar uiteindelijk heeft hij zijn hele album hier gedaan.’’ Van Praag doelt op ’Land van belofte’, uitgebracht in januari dit jaar.

Laagdrempelig
Kennelijk hebben Van Praag en de zijnen aan de Oud-Loosdrechtsedijk iets geschapen dat muzikanten prettig vinden. Het witte gebouwtje herbergt al sinds 1992 studio’s (en daarvoor een zeilmakerij). Van Praag trok er in december 2013 in. Als hij het heel kort samenvat noemt hij Lakeside Studio’s ’een creatief hok’. ,,Het gaat om de spullen die je hebt, dus de sound die je zoekt, én om een omgeving waarin een muzikant zich lekker voelt. Ik hou wel van laagdrempeligheid. En ik maak het mensen graag naar de zin’’ Simpele maar praktische dingen helpen ook mee. ,,Je auto kun je hier makkelijk kwijt, als je wilt kun je buiten even roken of hiernaast bij bistro ’t Bruggetje wat eten.’’ Een broodje smeren in het Lakeside-keukentje kan natuurlijk ook.

Uiteraard beschikken de studio’s over goede hedendaagse apparatuur, maar er staat ook opmerkelijk oud spul – al spreekt Van Praag liever over ’vintage’. Neem de grote mengtafel uit de jaren negentig. Of de 24-sporen bandrecorder. ,,Die gebruiken we niet veel, maar je hebt puristen die er graag mee werken.’’ En natuurlijk de analoge Studer 80 Master. ,,Van 24 sporen kun je daarmee twee sporen maken’’, legt Van Praag uit. Dit exemplaar is nog gebruikt door niet geheel onbekende bands als The Rolling Stones en The Police. Het apparaat stond destijds in de Hilversumse Wisseloordstudio’s.

Hoe goed Van Praag zijn zaken ook voor elkaar heeft, afgelopen voorjaar ging het op een dag lelijk mis. De toenmalige eigenaar van het pand lag overhoop met de hypotheekverstrekker. Hij had te horen gekregen dat Van Praag voortaan de huur niet naar hem maar naar de bank moest overmaken. ,,Pisnijdig was hij.’’ Hoewel Van Praag part noch deel had aan dat conflict, kwam de huisbaas naar de studio’s om daar met een hakbijl huis te houden. Schade 15.000 euro, meldde deze krant begin mei.

Inmiddels is een ander eigenaar van het pand en weet Van Praag dat hij zelf voor de schade moet opdraaien. ,,De verzekeraar betaalt niets, omdat er geen braaksporen waren en er geen alarm is afgegaan.’’ Ook noemt hij een opvallend detail over de razernij van de toenmalige eigenaar op die nare lentedag. ,,Hij heeft me zelfs uitgemaakt voor vieze vuile rotjood.’’ Van Praag is er relativerend over. ,,Zoiets raakt me niet. Iemand die zoiets zegt, heeft op dat moment beperkte geestelijke vermogens. Het positioneert hem, niet mij.’’

Passie
In mei zei hij in het incident aanleiding te zien ’nog meer mooie albums op te nemen’. Daarmee zijn we terug bij waar het voor Van Praag om draait: muziek. ,,Ik kom niet voor niets uit een muzikale familie.’’ Zijn vader Max was als zanger in de jaren vijftig mateloos populair. Wat muziek voor hem is, vat Chiel van Praag in één woord samen: ,,Passie’’.

Lakeside Studio’s
Chiel van Praag (67) heeft zijn Lakeside Studio’s ondergebracht in een BV die hij al in 1990 oprichtte. Omdat hij met die vennootschap ook andere activiteiten ontplooit, zeggen de cijfers van de BV weinig over het rendement van de studio’s. Van Praag daarover: ,,We schrijven zwarte cijfers, er is een positieve cash flow, maar per saldo spelen we quitte.’’ De vaste bemanning van de studio’s bestaat naast Van Praag (zakelijke leiding) uit Patrick Drabe (gitarist, producer en, zegt Van Praag ’technisch erg goed’) en Danny Sahupala (drummer, producer ’en heel creatief’).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*