Chazia Mourali presenteert Powned-podcast ‘Madame Machiavelli’

Ze zeggen dat de opmars van vrouwen onstuitbaar is. Ze zeggen ook dat vrouwen betere leiders zijn. Dat betekent dat er over 25 jaar ongeveer evenveel vrouwelijke als mannelijke leiders zijn op de wereld, en er beter wordt bestuurd. Dus dan is de wereld een leukere plek geworden… Klopt dat? Op die vraag probeert Chazia Mourali samen met haar 14-jarige dochter Jasmijn antwoord te krijgen in de nieuwe zesdelige podcastserie ‘Madame Machiavelli’, over vrouwen en macht. Een vrolijk, nieuwsgierig en verrassend onderzoek naar een onderwerp dat helemaal van nu lijkt, maar ouder is dan de weg naar Rome! Vanaf vandaag te beluisteren via nporadio1.nlen in je favoriete podcastapp.  
 
Chazia en Jasmijn beginnen hun zoektocht in de geschiedenis. Want soms ligt de waarheid begraven in het dodenrijk. Welke strategieën hanteerden de machtigste vrouwen uit de geschiedenis en wat kunnen we daarvan leren? Met historicus Marike Barendse wordt de luisteraar meegenomen in de wondere wereld van de Engelse koningin Elizabeth I en met Ruslandkenner Sjeng Scheijen komen we alles te weten over tsarina van Rusland Catharina de Grote. Ook reizen moeder en dochter samen af naar het Allard Pierson Museum, waar Egyptoloog en curator Ben van den Bercken hen op ontdekkingsreis neemt in de tijd van de oosterse femme fatale farao Cleopatra.
 
Daarnaast onderzoeken Chazia en Jasmijn hedendaagse trends en duiken de twee in de wereld van de wetenschap. Hoe wordt vrouwelijkheid precies gevormd? Word je geboren als vrouw of word je vrouw gemaakt door de maatschappij? Een gesprek met hoogleraar psychiatrie en neurowetenschapper Iris Sommer over vrouwenhersenen, opvoeding en hormonen. Margot Dijkgraaf, winnares van de Gouden Ganzenveer, geeft op haar beurt een minicollege over Simone de Beauvoir, de moeder van het moderne feminisme. Herien Wensink, cultuurredacteur bij de Volkskrant, laat haar licht schijnen over het thema aan de hand van Disneyheksen en met schrijfster Jessica Durlacher kijken we naar de rol en invloed van moeder-dochterrelaties, van ‘schatgraafmoeder’ tot ‘diamantslijpmoeder’. 
 
Met elke beschouwing wordt de puzzel voor Chazia en haar dochter Jasmijn stukje bij beetje completer. Beschouwingen die in de laatste aflevering – een slotdebat met hoogleraar Jet Bussemaker, schrijfster Nelleke Noordervliet, internetpionier Marleen Stikker en socioloog Abram de Swaan – antwoord moeten geven op die prangende hoofdvraag: is de wereld over 25 jaar, met evenveel vrouwelijke leiders als mannelijke, een leukere wereld om in te leven? 
 
‘Madame Machiavelli’ is vanaf vandaag te beluisteren via nporadio1.nl en in je favoriete podcastapp. De serie bestaat uit 6 afleveringen van ongeveer 20 minuten. Elke donderdag verschijnt een nieuwe aflevering.
 
– Beluister hier de eerste twee afleveringen

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*