Caroline van der Plas in het eerste verkiezingsdebat: met dit gelul hoeft het voor mij niet

Wordt er ingezet op spektakel of gaat de publieke omroep voor een inhoudelijke discussie met het oog op de verkiezingen van 22 november? Vanuit die nieuwsgierigheid heb ik het eerste verkiezingsdebat gevolgd, zondagavond 22 oktober 2023 georganiseerd door College Tour onder leiding van presentator Twan Huys. Deelnemers waren Pieter Omtzigt (NSC), Caroline van der Plas (BBB), Dilan Yesilgöz (VVD) en Frans Timmermans (Pvda/GroenLinks). Ze waren door KRONCRV geselecteerd op basis van het feit dat ze eerder als gast optraden in het programma van Huys.

Hoewel hij publiekelijk voortdurend werd en wordt aangevallen op het feit dat zijn verkiezingsprogramma nog niet bekend is, was Pieter Omtzigt (8) in dit debat de deelnemer met de meest inhoudelijk bijdrage. Frans Timmermans (7) investeert in een presidentiële uitstraling. Hij stelt zich op als een verbinder, maar raakt aan een emotionele grens bij persoonlijke kritiek, een eigenschap die hem al vaker in de problemen bracht. Dan Caroline van der Plas (6). Aan haar kleeft de charme van de eenvoudige en begrijpelijke redenering, waarbij je je wel afvraagt of de door haar bedachte oplossingen doordacht en haalbaar zijn. Ze stal het hart met de opmerking aan het eind, toen het ging over de vraag ‘wie met wie’: ‘Als dit het gelul wordt in de coalitie, dan hoeft het voor mij niet’. Tot slot Dilan Yesilgöz (5), een behendig debater die goed gelet heeft op de discussietrucs van haar baas Mark Rutte wiens specialiteit het is om behendig rond de hete brei heen te praten. Dat deed ze bij College Tour dan ook met verve. De beoogd premier namens de VVD kwam alleen tot leven op momenten dat ze kans zag haar opponenten aan te vallen. (De rapportcijfers achter de namen zijn voor mijn rekening).

Midden-Oosten
De discussie begon met de actuele situatie in het Midden-Oosten. Premier Rutte sprak kort na de aanval van Hamas zijn onvoorwaardelijke steun uit aan Israël. Aan Yesilgöz de vraag of Israël proportioneel reageert. Ze verloor zich in het beschrijven van de situatie en verzuimde de vraag in concreto te beantwoorden. Toine Huys accepteerde het. En daar kwam ze dus gemakkelijk mee weg. Caroline van de Plas: met een terreurorganisatie onderhandel je niet. Pieter Omtzigt: we moeten zoeken naar mogelijkheden om te de escaleren. Dat vond ook Frans Timmermans.

Wachtlijsten geestelijke gezondheidszorg

Er zijn wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. Zelfs jonge mensen die rondlopen met suïcideplannen moeten eindeloos wachten.
Caroline van der Plas vindt dat er meer aandacht moet komen voor preventie. En dat dit vraagt om extra investeringen. Yesilgöz manoeuvreerde opnieuw handig om het onderwerp heen. De decentralisatie in de geestelijke gezondheidszorg die mede oorzaak is van de problemen, is ingezet onder Rutte 2. Ze ging daar inhoudelijk niet op in maar prees (een bekende Ruttetruc) de vragensteller voor haar empathie. ‘Het is dapper dat je dit (haar persoonlijke verhaal) vertelt, dank voor je vraag en goed dat je erover wilt praten’. Toine Huys: is er te hard bezuinigd?
Yesilgöz: ‘Er is hervormd. Dat klopt. Maar dat had ook goede kanten’. Er is een tekort aan deskundigheid en daar moeten we aan werken, vond de lijsttrekker van de VVD. Wat dit in concreto betekent bleef in het midden.
Pieter Omtzigt wil het aantal universitaire opleidingen in het Engels beperken, te beginnen bij psychologie, waardoor het gemakkelijker zal zijn om de tekorten in die sector op te lossen. Je moet over je problemen in het Nederlands kunnen praten, vond hij. ‘De decentralisatie voor complexe jeugdhulp is niet goed geweest’.

Woningtekort
Een student in de zaal vertelde hoe hij moest wonen in een appartement van 1800 euro, later 2300 euro. Caroline van der Plas: er wordt voortdurend geframed. Door het stikstofprobleem kan er niet gebouwd worden. Dat relativeerde ze. Het tekort aan woningen wordt veroorzaakt door regels en de hoge rente. Bouwen is voor investeerders niet rendabel. ‘Stop met het frame koeien of huizen’, zei ze. ‘Er moet een noodwet komen’. Pieter Omtzigt: er moet grip op migratie komen, een van de oorzaken van de hoge prijzen en het woningtekort. Elk jaar komen er 150.000 mensen bij. Dat is een stad. Vooral de toestroom van expats moet beperkt worden. Zij zorgen voor druk op de woningmarkt omdat ze een belastingvrijstelling hebben op 30 procent van hun salaris. Daardoor kunnen ze overbieden op de woningmarkt en zo dragen ze bij aan het stijgen van de prijzen. Hij wil een deel van die belastingvrijstelling opheffen. Het moet voor buitenlandse studenten minder gemakkelijk worden om in Nederland studiefinanciering te krijgen, vond Omtzigt.

Yesilgöz ‘snapte het gevoel’ van een meisje uit de zaal dat als lid van de pechgeneratie een stevige studieschuld heeft opgebouwd en daardoor geen hypotheek kan krijgen. De lijsttrekker van de VVD relativeerde het probleem. ‘Je komt terecht op een arbeidsmarkt waar aan je getrokken wordt. Je leeft in een van de mooiste landen ter wereld. Je hebt volop kansen. Dat was in mijn tijd wel anders’, zei ze. ‘Je moet vooral investeren in jezelf. Dat heb ik gedaan en dat moeten jullie ook’.

Kwaliteit van het onderwijs
Een op de vier kinderen in Nederland heeft een taalachterstand. Hoe moet dat opgelost worden? Het lerarenvak moet aantrekkelijker gemaakt worden door regels overboord te gooien, vond Omtzigt. Scholen beschikken over een hoop geld, maar dat wordt niet voldoende aan het primaire proces uitgegeven. Daarvoor moet een norm komen, vond hij. Van de 15-jarigen in het onderwijs is 25 procent functioneel analfabeet. Hoe moet dat opgelost worden? Omtzigt: als ze voor de les niet nodig zijn, moeten mobieltjes de klas uit.

Kernenergie
Frans Timmermans kreeg het even moeilijk met de vraag waarom hij tegen kernenergie is. ‘Ik heb nog geen studie gezien waaruit blijkt dat dit voor het energieprobleem in Nederland een oplossing is’, zei hij. Yesilgöz: ‘ik kan de heer Timmermans vanavond die studies nog bezorgen. Als we eerder hadden ingezet op kernenergie hadden we nu een gezondere energiemix gehad’. Even kreeg Timmermans het moeilijk. Toine Huys: hou het kort, want er zijn nog meer vragen. Caroline van der Plas: ‘wat Timmermans hierover zegt is onzin’.

Is Omtzigt wel een leider?
Omtzigt kreeg de vraag of hij in staat is een kabinet te leiden. Ik ben erin geslaagd om in een paar weken tijd een complete partij op te zetten, was zijn antwoord.
Is hij bereid om premier te worden? Een vraag waar heel Nederland nieuwsgierig naar is volgens Toine Huys. Ik zit niet met die ambitie, luidde het antwoord. We moeten het bestuur veranderen . Daar zet ik op in. Het gaat me niet om die stoel.
Toine Huys: wat er ook gebeurt. U zegt: ik doe het niet? Omtzigt: dat zeg ik niet. Ik ben vooral geïnteresseerd in het inhoudelijke debat. Student journalistiek in de zaal: we analyseren campagnes. We zien dat u alle touwtjes in handen hebt. Kunt u wel leiding geven, want u bent nogal rechtlijnig?
Omtzigt: weet je hoe moeilijk het was om in een paar weken tijd van 2000 naar zo’n 40 kandidaten komen?

Tunesiëdeal
Een student psychologie met speciale belangstelling voor vluchtelingen wilde weten of Yesilgöz nog achter de Tunesiëdeal (bedoeld om de immigratie terug te dringen) staat, nu er blijkt dat er mensenrechten worden geschonden?
Yesilgöz ontweek opnieuw de vraag. ‘ik sta achter deals die de stroom moeten beperken’. Toine Huys; sta je nog achter deze deal? Yesilgöz: er wordt nog onderhandeld. Maar een deal kan niet zonder onze normen te respecteren.
Hier werd het fel.
Frans Timmermans: deze man  (de Tunesische president) heeft geld gekregen en laat mensen sterven in de woestijn. Zijn discussiepartners wilden weten waarom hij zich binnen de Europese commissie niet tegen de deal heeft gekeerd. Het was een soloactie van Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, luidde zijn antwoord. Pieter Omtzigt: hebben jullie haar teruggefloten?
Timmermans: ze heeft de deal nooit voorgelegd.
Yesilgöz tot Timmermans: ik heb moeite met leiders die niks zeggen en nu ze erop terugkijken zeggen: ik vond het al niks.

Met dit gelul hoeft het voor mij niet
Student: welke van de kandidaten op het podium staan ideologisch het dichtst bij u?
Omtzigt: Qua bestaanszekerheid dicht bij Timmermans en Van de Plas. Bij immigratie dichter bij de VVD. Yesilgöz: ‘ik vind dat eerst de kiezer zich moet uitspreken’. Caroline van der Plas:’ ik kan je zeggen als er straks in een coalitie net zoveel (omheen) geluld wordt als hier, dan heb ik er geen zin in. Zeg het of zeg gewoon ik heb er geen zin in om het te vertellen’. Timmermans: een partij (VVD) die Van der Kamp erelid maakt, de man die in de toeslagenaffaire zei niet het advies te volgen van zijn ambtenaren maar liever afging op zijn onderbuikgevoel: moet je met zo’n partij in een kabinet gaan zitten?
Van der Plas; ik wil met Pieter en met de VVD als die minder links wordt

21 Comments

 1. Hebben we het zelfde debat gekeken?
  Ik ergerde me aan Twan Huys die niemand liet uitpraten.

  Caroline vindt alles “onzin”
  Vvd mevrouw stond zo hoog op haar hakken, nul feeling met kiezers, Frenske heeft zwakke plakken.. gaat hij schreeuwen.
  En Omtzigt zit tegen een burnout aan.

  Dar is mijn samenvatting.

 2. Ik heb niet eens gekeken. Erger mij nl aan Frans. Dezelfde Frans die jaren terug stemde voor het afschaffen van bejaarden huizen en nu ineens voor betere ouderen zorg is.

 3. Frans Timmermans:Kernenergie via kerfusie-centrales,leverd de bekende straling op.Maar via de kernfusie-reaktors,worden de zware waterstof-atomen door een zeer hoge magnetische kracht,ontstaat een Helium-ring van 150.000 miljoengraden,en die zijn in ontwikkeling voor toekomst nieuwe Energie-bronnen.Via: youtube.nl (tik in) Building Green-Sun on Earth(tik in) Small Modular Reaktors Explained-Nuclear Power’Future? (tik in)We went Inside the Largest Nuclear Fusion Reaktor(tik in) Wendelstein 7-X Fusion devece-Visualized from contruction data:en weet de Politiek dat ook!.Via: Google.nl (tik in) Energie uit de ruimte:geeft weer de nieuwe energie-bron,waar de Satellieten gebruik van maken,voor het opwekken van de energie.

 4. Mijn vraag is: welke Politieke Partij zal ik gaan stemmen.In de November voor de nieuwe Tweede Kamer Leden verkiezingen.Welke Partij: heeft die Kamerleden in hun Partij,die voldoende kennis hebben,inzake technologische Innovatie Technieken,over klimaat/milieu-aspecten weet ik genoeg,wat betekend de CO2 uitstoot.Over de woningnood,54 jaar geleden was er al woningnood,toen wij wilden trouwen.In 1950 7 miljoen inwoners/nu in 2023 18 miljoen in 2050: 30 miljoen-inwoners,die moeten eten/plassen/poepen en moeten wonen.De bekende bioloog:Midas Dekker:vertelde er zijn teveel inwoners op deze wereld,en zijn teveel inwoners in Nederland.Wij hebben in gezamelijk overleg met mijn vrouw om te kiezen voor 1 kind,die wij financieel ook beter onderwijs konden laten volgen.En daarnaast blijven de gezinnen langer bij elkaar,scheiden doet lijden,dan moet mevr en de hr.weer over woonruimte beschikken,en dat verhoogd weer de woningnood.De oplossing is: zoals in veel Aziatische-landen woontorens van minimaal 50 verdiepingen.Omdat er te weinig woonruimte zal zijn,door de plaatsing van windmolens/zonneparken.

  • Woontorens. Zodat je fijn aan alle kanten lawaaimakende buren hebt. Lieden die te lui zijn om afval weg te brengen en het dus maar van 17 hoog naar beneden gooien. Drugsdealers in het trappenportaal, piesend in een hoekje. Geen tuin. Een mens is niet gemaakt om in zo’n mensonterend mierennest te wonen. Horizonvervuilende windmolens heb je niet nodig met kerncentrales die aaanzienlijk minder ruimte innemen en veel leveringsbetrouwbaarden zijn. Is er een overschot, kun je daar nog groene waterstof van maken. Dat kun je nog exporteren ook. We moeten sowieso af van dogmatische en volstrekt achterhaalde jaren 80 anti-kernenergie gelul van lieden die er tegen zijn omdat ze er veertig jaar geleden al tegen waren en natuurlijk te trots zijn om toe te geven dat zich hebben laten zinsbechoogelen en er al die tijd naast zaten. Types á la Timmermans en zijn ventriquilist Samsom dus.

 5. Voor de hr.Frans Timmermans: via: youtube.nl(tik in) How This Fusion Reaktor will Make Elektricty by 2024(tik in) Giant Magnet for the World’s Langest Fusion Reaktor|Mega Transports|FD Engineering.Geeft weer de super krachtige Neodym Magneet voor de opwekking van de waterstof-atomen,voor de nieuwe energie-bron,en er zullen nog div. krachtige magneten nog worden geplaats.De super-neodym-magneten worden gemaakt in de USA,en dan naar Zuid-Frankrijk getrasporteerd.Ik zal het niet meer meemaken gezien mijn huidige leeftijd van 79 jaar,deze nieuwe energie-bronnen zullen globaal in werking worden gezet vanaf de jaren 2040/2050

 6. Ik heb het even uit mijn digitale bestand opgezocht:via: youtube.nl (tik in) watch a 57-Story Building Go Up in 19 Days|WSJ.En wat ze in China kunnen berijken,moet hier ook kunnen,voor de nieuwe generatie woning-zoekende.

 7. Allemaal over het milieu en woningmarkt praten terwijl de massamigratie het grote probleem is! Het zou bespottelijk zijn als Frans Timmermans van Groenlinks-PvdA de grootste partij van Nederland zou worden.

  Een kabinet valt omdat zij er vanwege migratie niet uitkomen en dan hierna Frans Timmermans als minister-president krijgen die een nog softer asielbeleid voorstaat waarbij de sluizen verder open gaan en migratie helemaal de hand uit loopt?

  Help, Help is er iemand die deze aanstaande NACHTMERRIE kan voorkomen!

  • Beetje voorbarig he? Er moet nog gestemd worden.

   Welke partijen roepen, help Asielzoekers in hun eigen regio?
   Dat werd vroegah ontwikkelingshullp genoemd. Dit is door Rutte weg bezuinigd. Nu geeft hij geld aan dictators, aan wie ik nog niet eens mijn fiets zou uitlenen, en Rutte maakt daar afspraken mee. Nu al mislukte trouwens. Net als de wurggreep van Turkije. Stop dat geld in een groot europees marine vloot om mensensmokkelaars aan te pakken.

 8. Bo Lus: ik zou op de PVV willen stemmen,als u kunt zeggen welke PVV Tweede Kamer Fractie Kamerlid heeft voldoende hoogstaande Innovatie Technische Kennis in zijn bezit?.Maar bevolkings-groepen wegzetten,die op de wereld zijn gekomen,en daar niet om gevraagt hebben.Ik ben liberaar door mijn ouders opgevoed,en dat elk Mens op deze Aarde ,door zijn geboorte een wonder van betekenis is.Karel Marxx zei ooit:Geloof is het opium op deze aarde.We hebben globaal 2000 jaren Christendom en dat is héél divers.Wat je bij je geboorte heb meegekregen.En het is nog steeds en blijft onderling oorlogen,wat is dan de betekenis van Gelovig zijn.Wij hebben van onze ouders:die totaal niet gelovig zijn en waren,respect voor alle mensen te hebben,of ze nu zwart/bruin/homo/lesbisch/transender/anders levensvormen bezitten,daar niet over te oordelen,dat recht heb je niet in een Democratisch bestel.Er zijn vooral in midden-oosten landen,die Homo’s en anders denkende niet hun Geloof aanhangen! en worden opgehangen.Het gaat om de numerieke meerderheid in de Geloofsovertuigingen,en daarom worden Gelovige Mensen dom gehouden.Er is maar één God in deze wereld,en dat is Geld en Rijkdom,vaak ook verkregen door de Slavenij.En waar kwamen uit welk land kwamen de Slavendrijvers vandaan vooral uit Vlissingen en uit de Bijbelbeld.In Spanje zijn de katholieke Kerken vol met Goud behangen,maar wel gerooft van de inlanders oa de Azeten en meerdere indianen staamen,en ze werden de oren afgesneden,en hun eigen culture waarde’s omzeep geholpen.Ken je historisch kennis in wat er vroeger gebeurde tussen niet gelovigen en hypocritische gelovigen.Ons geloof zit in onze Hart verweven,en dat zonder Bijbel of Koran,maar wel respect voor alles wat leeft.En daarmee kun je héél oud mee worden.En dat is mijn besluit om niet op de PVV te stemmen,maar beter weerder gekeert,dan blijven hangen in je bekrompen eigen gedachtengoed/denkbeelden.Wat zou het zijn voor een prachtig leven,zonder Geloof in deze wereld!.In wat voor wereld ben ik terecht gekomen?.En welke Politieke Partij behoort bij mij als ruimdenkende Burger van Nederland,en leeft zonder geloof.Bo Lus:bent u wel eens een eerlijk Mens tegengekomen,en beviel dat!.Maar ook bij de PVV!.

 9. Klaas van W: het zijn Europese afspraken,het opvangen van de azielzoekers.Alleen Hongarije/Polen houden hun Grenzen dicht,maar wel profiteren van de euro- toelagen.Omdat vooral Hongarije/Polen Katholieke landen zijn,en niets moeten hebben van de Islam etc.Ik heb div. keren aan het Balitonmeer in Hongarije gekampeerd,en Hongaren daar ontmoet die de Nederlands/Duitsetaal beheersen,en zich ook hebben ingezet om geld te verdienen in vooral Nederland,maar wel zijn terug-gekeerd naar hun geboorteland.En zoals Geert Wilders vertaalde: geen hoofdoek/moskee te ontdekken in Hongarije.En dat is als vakantie-vierder een aanslag op de andere denkende met vooral als hoofd-thema: de Islam en de Hoofdoeken afzetten,omdat je vrouw uit Hongarijen komt.Maar wel heel inwoners uit de EU gebonden landen ontmoet,die een eigen mening op na hielden,maar op de Campings in de Eu gebondenlanden,staan vol Schotels en ook de caravans/campers zijn vaak voorzien van automatsche schotels.Mijn grootst hobby is het plaatsen van Schotels(Hobby matig) al vele jaren vele bedankjes ontvangen,ook vaan vooral de voormalige kijkers-publiek.

 10. Klaas van W: het vaak het WOK-volk,dat niet goed kunnen onderbouwen wat er wel en niet speelt in de Politiek,en als je een IQ bezit van een Wasbeer,dan kun je te maken met WOK-volk die voorzien van Narcistische gedachtegoed/denkbeelden,en daar krijg je een verkeerde diffirentiatie/bipolare/contradictie van,maar ik krijg er geen zand in mijn ogen van,zoals ons vroeger vertelde:ZAND IN JE OGEN via Klaas Vaak,en alleen binnen hun eigen hersens behept zijn,met een enige diepgang,en andere anders-denkende proberen af te zeiken.Zoals vele in de Politiek te maken krijgen,gemakkelijk achter je PC,je mening te hebben,net zoals Vandaag-inside regelmatig daar over hebben.Het WOK-Volk.Laat iedereen zijn eigen mening verkondigen.Dat hoort bij onze vrijgevochten Democratie,en daar hebben onze ouders voor gevochten,en dat kunnen vele azielbezoekers niet die mogelijkheden hebben in die vaak zeer corrupte-landen,waar de familie’s vaak voor eigen-belang de dienst uitmaken.Daarnaast hebben we vakmensen nodig,die van aanpakken weten,er is een groot tekort aan Technisch geschoolde vakmensen,en geef de azielzoekers ook de ruimte daarmee.En laat ze niet blijven hangen,in die azielopvangplekken,en zeer lange tijd,dat ze niets mogen,vooral om te gaan werken.En dat moet anders,in de komende verkiezings-debat,is vooral een mooie taak weg gelegt voor de hr.Geert Wilders.Het zal weer mooi worden,in Nederland,vol met werkende vaklieden,die héél belangrijk kunnen zijn,voor de Economie van de BV Nederland.Nu U weer:Klaas van de W.

  • Over zand in je ogen gesproken. Zo’n verhaal typen en dan mensen die graag wokken een IQ toedichten van een wasbeer. Jij bent af.

 11. @Schotelman; allemaal prachtige teksten die je schrijft maar het feit blijft dat migratie compleet uit de hand loopt! En het kan niet zo zijn dat in een zomer een kabinet valt over migratie om een paar maanden later een GroenLinks-PvdA regent uit Brussel krijgen die denkt dat hij zomaar recht op het minister-presidentschap heeft om een nog rampzaliger migratiebeleid erop na te gaan houden!

  Als dat de uitkomst van de verkiezingen van woensdag 22 november 2023 wordt dan kunnen we net zo goed terug in de tijd gaan en aan het kabinet Rutte 4 vragen om gewoon te blijven zitten. Dat noemt men lood om oud ijzer! Het jammere is dat ik dan alleen nog jaren tegen het regenteske hoofd van Sigrid Kaag had moeten aankijken.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*