Camera’s moeten Mediaparkbijen beschermen

Camera’s en lampen met een bewegingssensor. Dat is blijkbaar nodig om de bijenkasten op het Mediapark te beschermen tegen vandalen. Afgelopen week werd er weer een kast de blusvijver ingetrapt. De maat is nu vol. „Iedere keer als ik zie dat de beveiliging belt, slaat mijn hart een slag over”, aldus imker Ben Bus.

Voorzichtig haalt Bus de deksel van de overgebleven helft van de bijenkast. „Ik moet eerlijk zeggen dat ik sinds het gebeurd is, niet meer heb gekeken.” Hij schudt zijn hoofd. „Nee, het is goed mis, ze zijn ten dode opgeschreven.” De koningin is dood, dat ziet de Hilversumse imker meteen. „Ja, ze zijn onrustig. Dan weet je dat ze er niet meer is. Waarschijnlijk verdronken, of overleden door onderkoeling”, zucht hij, terwijl hij de verwarde bijen uit zijn haar en mond haalt.

Volgens Bus is het waarschijnlijk in baldadigheid gedaan. „Er zitten hier veel hangjongeren. Op de bankjes in het parkje, maar ook bij de Drol (het kunstwerk bij het VPRO-gebouw). Gezien de beschadigingen aan de bak, er zit een heel gat in de broedkamer, moet het een soort karatetrap geweest zijn.” Ervoor zorgen dat niemand bij de bijenkasten kan komen, door middel van bijvoorbeeld een hek, is geen optie. „Dat kan niet, want het is een openbaar gebied. Maar we denken er nu wel aan om camera’s neer te zetten bij het pomphuis aan de overkant van het water”, aldus Bus. Een van de beveiligers – net bezig met een controlerondje – stelt voor om ook verlichting met bewegingssensoren op te hangen. „Dan zien wij vanaf de weg als er iemand is. We controleren twee keer per nacht, maar we zijn er niet altijd.”

Het bedrijf NEP – dat ook op het Mediapark zit – heeft al aangegeven dat het de camerabeelden 24/7 wil monitoren. Beeld en Geluid heeft ook al gevraagd of hulp nodig is. Bus is daar erg blij mee. „De eerste paar dagen had ik wel echt de pest in. Dan denk je, waar doe je het voor?”, legt Bus uit. Maar nu is hij strijdbaar. Voor de bijen.

Lees ook: Drie bijenkasten op het Mediapark omgeduwd; imker hoopt dat bijenvolk van vandalisme herstelt

2 Comments

  1. Ik hoop dat deze vandalen eens aangevallen worden door drie bijenvolken, net zoals die gasten in dat oerwoud. Dan doen ze het NOOIT meer.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*