‘Burn-outs bij radio-dj’s komen doordat dagelijks gepiekt moet worden’

Diverse radio dj’s, waaronder Coen Swijnenberg, Rámon Verkoeijen, Sander Hoogendoorn – hebben afgelopen tijd te maken gehad met een burn-out. 538-dj Wietse de Jager meldt in een Nieuwe Revu-interview dat dit komt omdat dj’s dagelijks moeten pieken. 

De Jager: ‘Ik denk dat het er vooral mee te maken heeft dat er elke dag gepiekt moet worden. In het verleden heb ik ook weleens een baantje gehad waarbij ik kon zeggen: ik zit vandaag niet lekker in mijn vel, ik werk de administratie weg en hou me verder rustig, lekker op mezelf. Dat is bij radio niet aan de hand, helemaal niet als je een dagelijkse show maakt. Elke dag moet je twee à drie uur achter elkaar aanstaan, waarbij je geen moment kunt inkakken. Je bent het gezicht, dus je kunt nooit zeggen: verwacht niet te veel van mij. Die druk weegt zwaar, zeker als je een keer niet zo lekker in je vel zit, wat iedereen af en toe heeft.’

Lees het hele interview in Nieuwe Revu (blendle €)

15 Comments

 1. Een burn-out kan in elk werk voorkomen. Dom gelul weer van Wietse. Een groot non talent! Het valt niet zo op door de goeie sidekick Klaas van der Eerden.

 2. En ze hoeven niet eens zelf de muziek uit te zoeken…………….”alleen maar om de 3 minuten kletsen en lachen”. Pffffffffffffffffffffff

  • Maar tegenwoordig wel inhoudelijk. Vroeger hoefden ze alleen maar ‘hey goeiemiddag het is 2 uur’ te roepen en dan was je er wel.

 3. Als je jezelf erg moet forceren om regelmatig even ‘leuk’ te zijn, kan dat een enorme belasting zijn (of worden). Misschien is een baantje bij het groenonderhoud van een willekeurige gemeente dan passender?

 4. #3 DJ

  Een burn-out bij deejays is hier vaker voorbijgekomen en ik reageer nogmaals en zal voor de verandering geen namen noemen.

  Deejays staan onder druk en zeker ze moeten voortdurend presteren en ‘aan staan’, maar dat is nog geen enkele reden om dan overspannen te worden. Het gaat kennelijk steeds om deejays van de tweede, zo niet derde garnituur en ja, daar kan de druk zo hoog oplopen omdat ze juist /niet/ presteren en dat ze dan mogelijk naar de fles, of andere middelen grijpen. Dat leidt dan niet tot een burn-out, dat krijg je door teveel werken, maar tot overspannenheid door een combinatie van opeengestapelde problemen. Hebben de grote, succesvolle deejays last van burn-outs? Welnee, die zijn onder meer zo succesvol omdat ze fluitend juist wel met de druk om kunnen gaan. En: ‘mens sana in corpore sano’.

  Een bijkomend probleem is wel dat als je als deejay voor korte of langere tijd knock-out bent gegaan, je daarna helemaal niet meer goed in de markt ligt. Je kan dam wel zeggen, De NPO wil me niet, want ze hebben een hekel aan me, maar de waarheid is dat je niet meer gevraagd wordt omdat ze zo’n zwakkebroeder een te groot bedrijfsrisico vinden. Dus …

  Deze modieuze zogenaamde ‘burn-outs’ komen overal voor en niet alleen in de omroepwereld staan mensen onder hoge druk. En zoals een oud Chinees spreekwoord zegt en ik tegen al die overspannen deejays wil zeggen: ‘If You can’t stand the heat, stay out of the kitchen!’.

  “Een burrun-ouht? Schei is lekkah uit, dat zal mij nie gebeuren, dat is nouh een kwestie van goed kauwhuh.”

 5. #Dirkjan: “Hebben de grote, succesvolle deejays last van burn-outs? Welnee, die zijn onder meer zo succesvol omdat ze fluitend juist wel met de druk om kunnen gaan. En: ‘mens sana in corpore sano’.

  Had je even tegen Tim Bergling (Avicii) moeten zeggen.

  En ‘If you can’t stand the heat’ is een slechte vergelijking. Bij aanvang is de temperatuur namelijk nog aangenaam, de kikker in de pan op het vuur. Het spreekwoord heeft echt een totaal andere betekenis.

  • Ha die Dave,

   Weer een beetje bijgekomen, of ben jij het sprekende voorbeeld over de problematiek waarover ik schreef?

   Voor al die jongens en meisjes die bij de radio plaatjes draaien bestaan verschillende benamingen – ook wel synoniemen geheten, Dave, jullie insiders hebben het graag over discjockeys, of nog populairder om aan te geven dat je er eg wel bijhoort, dan noem je ze ‘jocks’. Maar ik ben een beetje van de oude Engelse stempel en noem die praatjesmakers en plaatjesdraaiers deejays.

   Maar je mag ze ook nog dj’s noemen Dave, maar zoals de meeste mensen weten, wordt tegenwoordig – maar toch al gauw een jaar of dertig – met een dj een muziekartiest bedoeld die zogenaamd plaatjes in een grote zaal draait veelal met een stompzinnige, stampende beaat, en dat al dan niet eigen muziekproducties zijn. Een zo’n dj was Avicii en hij heeft dus niets te maken met mijn reactie over radio-deejays. Snep joe?

   Maar terzijde, als ik Avicii had gekend dan had ik als vriend zeker tegen Tim gezegd, ‘Jongen, stop met dat harde werken en continu over de wereld reizen, maar vooral, stop met de vele alcohol die je drinkt, met de pillen die je slikt en de drugs die je gebruikt. Die slopen je en maken je straks kapot.’ Deze info is niet op Wikipedia te vinden, daar wordt Tim Bergling neergezet als een heilige, als een existentiële, zoekende, boeddhistische ziel die zich alles zo aantrok in de wereld dat hij voor een zelfgekozen dood koos om eindelijk rust te vinden. Maar wij weten toch beter Dave? Of niet?

   Dan had je nog een opmerking over mijn gebruikte uitdrukking. ‘If You can’t stand the heat, stay out of the kitchen.’ Ik denk dat glashelder is wat ik hiermee bedoel, maar ik kan jou niet goed volgen over je metafoor met een kikker in een pan. Hoezo een kikker, wat moet een kikker in een pan? Vertel, maak me gek.

   Maar hier wat het toonaangevende woordenboek de Cambridge Dictionary over mijn gebruikte uitdrukking schrijft. Ik hoop dat het Engels geen probleem voor je is.

   If you can’t stand the heat, get out of the kitchen.

   Used as a way to tell someone that they should either stop complaining about a difficult or unpleasant activity, or stop doing it.

   Vragen?
   Stel ze gerust, ik heb alle tijd op deze zonnige dag.

   [ Voor de feitjesliefhebbers nog, de uitdrukking is al oud en van wie hij oorspronkelijk is, is niet bekend, maar hij werd populair in de jaren veertig door de Amerikaanse president Harry S. Truman. Zaterdag 19 juni bestaat de Nederlandse Wikipedia 20 jaar, wordt in Amerika de afschaffing van de slavernij gevierd, was de geboortedag van Jos Brink en deo volente hoop ik dan 61 jaar jong te worden. ]

 6. Vroeger was alles beter , kent U die uitspraak ???? Dominee Gremdaat is er beroemd mee geworden. Maar toch , vroeger was er nooit ’n programma-maker of discjockey overspannen en had men nooit ’n burnout. Bij Radio Veronica of Noordzee was ’n dj nooit ziek of onderweg . Bij Hilversum 3 waren Felix M, Willem van K , Frits S ,Tom M of Ferry M nooit ziek . Wat ’n slap excuus voor luie, overbetaalde slechte programma-makers die wél heel graag de grote lusten, maar nooit de kleine lasten willen dragen. Inpakken en wegwezen !!!!!Ook zo’n uitspraak van vroeger !!

  • Een vergelijking die volledig mank gaat. Dj’s die je noemt verdienden bakken met geld door slecht 1 dag per week te moeten presteren zonder moordende concurentie. Er was 1 zender, Hilversum 3 en dat was het. Ze stonden allemaal op de loonlijst tegen een prachtig salaris. Totaal andere tijd in niets te vergelijken met nu. Overigens ben ik het met de meesten eens; dj Wietse, wie is dat dan?

 7. Volgens mij hadden dj’s vroeger geen burn-outs omdat ze het vak leuk vonden, ze konden niet wachten weer op d’n antenne te mogen. Tegenwoordig is het toch meer lopende band werk, plaatjes draaien die je niet zelf uitzoekt, instructies over spreektijden, ‘leuk’ moeten zijn. M.a.w. creativiteit onderdrukken, dodelijk.

  • Mee eens, Wietse de Jager gedraagt zich eigenlijk als een topsporter die naar de olympische spelen wil maar om daarvoor alles opzij te zetten en een strak trainingsprogramma te volgen is hij te lamlendig. Hij heeft wel een punt met het elke dag opnieuw moeten pieken als dj, alleen heb ik de Jager nog geen enkele keer zien pieken. En daar zit het probleem, Wietse wil graag een topjock zijn maar gaat dat nooit bereiken omdat ie dat niet kan. En dan krijg je een burnout.

   • Uitgezonderd de dj’s de handvol dj’s die wel volledige vrijheid hebben kan toch niemand dit vak nog leuk vinden? Wel een vak waarbij je veel aandacht en exposure krijgt, zie daar volgens mij de motivatie van menige jongeling om het vak toch uit te oefenen. Verkeerde motivatie.

  • O, ik dacht in een reactie op mij dat je juist bedoelde dat Wietze net als een kikker is die in steeds warmer wordend water op een gegeven moment uit de pan springt. dus geen jankerd van nature is, maar pas is gaan huilon toen het water z’n kookpunt bereikte. Maar Wietze is volgens jou dus toch een aangeboren loser, maar dan snap ik je metafoor helemaal niet meer met die gekookte kikker, terwijl die van mij toch echt glashelder was en blijft.

   [ Trouwens, Wat eet jij vanavond Dave? Ik eet nooit vlees, ik ben fel tegen al het dierenleed in de bio-industrie. Jij ook, of eet jij gewoon dagelijks een hamburgertje, speklapje, of een gebraden kikkerpootje? Ik eet straks vanwege de warmte een koude pasta-pesto-salade. Een maaltijdsalade, dat dan weer wel. Lekker. En dan drink ik daar een spotgoedkoop Ronaldootje bij. En ik woon fantastisch want dat komt bij mij hier gewoon in de keuken uit de kraan! Dat dat kan tegenwoordig. Kost natuurlijk wel een centje, maar dan heb je ook wat …]

   Voorspelling Nederland – OOSTenrijk – nul/nul.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*