Burgemeester Luttelgeest schaadde recht vrije nieuwsgaring

De noodverordening die er voor zorgde dat medewerkers van omroep Flevoland in januari uit het dorp Luttelgeest werden verwijderd had niet afgegeven mogen worden. Dat zegt de commissie Bezwaarschriften van de gemeente Noordoostpolder. Volgens de commissie heeft burgemeeste van der Werff het recht op vrije nieuwsgaring geschaad.

Zowel de  betrokken verslaggeefster, de regionale omroep als de Nederlandse Vereniging van Journalisten hadden bezwaar gemaakt tegen de verordening. Het ging om een informatiebijeenkomst waarop de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum werd besproken. Van der Werff wilde er geen pers bij omdat soortgelijke avonden in andere gemeenten uit de hand waren gelopen.

De burgemeester neemt het advies van de commissie over en trekt achteraf het noodbevel in. Hoofdredacteur Allard Berends van Omroep Flevoland is blij met de uitspraak. Of hij verder gaat procederen is niet bekend. Berends wil graag een gerechtelijke uitspraak hebben over wat hij ziet als een principiële zaak. De hoofdredacteur vindt dat burgemeesters niet zomaar noodbevelen kunnen inzetten om de pers te weren.
 
Bron: omroep Flevoland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*