Buitenhofpresentatrice Luyten wint boekenprijs

Marcia Luyten, presentatrice van het televisieprogramma Buitenhof (NPO  1, zondag om 12.10 uur), heeft de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek van het jaar gewonnen. Dat werd zaterdagavond bekendgemaakt in het NOS radioprogramma ‘Met het oog op morgen’. Ze schreef het boek ‘Het geluk van Limburg’. De prijs is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De keus van de jury was unaniem.

Ze beschrijft de opkomst en ondergang van de Limburgse steenkoolindustrie, de cultuur in de mijnkoloni├źn en het persoonlijke verhaal van Jack Vlinders, een dwarse telg uit een mijnwerkersgeslacht die zelf geen kompel werd maar leraar en zanger. Luyten slaagt er volgens het juryrapport in een verborgen Limburgse geschiedenis tot in de kleinste details bloot te leggen en de lezer zo tal van nieuwe inzichten te verschaffen.

Aan de Brusseprijs, die sinds 2006 jaarlijks wordt uitgereikt, is een bedrag van 10.000 euro verbonden. Dit jaar was er een recordaantal inzendingen. De prijs is vernoemd naar de journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941) die tientallen jaren lang dagelijks reportages en feuilletons schreef voor onder andere de Nieuwe Rotterdamsche Courant.(foto Youtube.com)
Bron: NOS/ANP

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*