BREIN verwijdert illegale IPTV-streams in Virtual Reality omgeving

Op verzoek van BREIN heeft VRChat, een platform waarop gebruikers sociale virtual reality (VR) omgevingen kunnen maken en delen, een aantal ‘VRChat-worlds’ verwijderd. De makers van deze ‘worlds’ hadden daarin vele duizenden ingebouwde links naar illegale streams van films en series ter beschikking gesteld, zonder toestemming van de rechthebbende. Door de lenzen van een VR-bril kon in deze ‘worlds’, binnen een gesimuleerde bioscoop omgeving, uit een ruime selectie van populaire films en series gekozen worden. Het ter beschikking stellen van illegale links naar auteursrechtelijk beschermde werken zonder toestemming van de rechthebbende maakt inbreuk op de auteursrechten, ook als dat binnen een VR omgeving gebeurt. Om die reden heeft BREIN VRChat verzocht de ‘worlds’ te verwijderen.

BREIN startte een onderzoek naar de ‘worlds’ na een melding van een bezorgde consument. Gedurende het onderzoek van BREIN waren er op de ‘worlds’ elk constant tussen de duizend en vierduizend gebruikers tegelijk aanwezig. Daarmee behoorde deze tot de populairste ‘worlds’ op VRChat. Door dit vroegtijdig aan te pakken voorkomt BREIN normalisering van misbruik van de VR technologie voor inbreuk op de auteurs- en naburige rechten. Het is dan ook een positieve ontwikkeling dat de bedrijven achter dit soort nieuwe ontwikkelingen, zoals VRChat, dat zelf ook serieus nemen.

19 Comments

  1. brein denkt echt dat ze wat goed doen, al het geld gaat in de stichting wordt niks betaald aan recht hebbende.
    voor elke site die ze sluiten gaat er weer een open, dweilen met de kraan open, gelukkig maar ik zal altijd illegaal kijken, zeker omdat het de echt enigste manier is om Nederlands content te kijken in het buitenland, de bioscoop films en series zijn een welkome extra.

    • Wie bepaald wat illegaal kijken is. Niemand kan mij verbieden om tv aanbod te kijken. Ik betaal mijn abonnement bij een provider en als ik nog een uitbreiding wil die mijn provider niet kan regelen dan is er niemand die mij dat kan verbieden.

  2. Dat stichting brein is een kansloze organisatie.Er komt genoeg geld binnen bij de muziek en filmmaatschappijen. Met of zonder IPTV. Zonder IPTV zal dit niet meer worden. Wie betaald stichting Brein eigenlijk?

  3. Snap niet goed hoe dit iptv is, links naar series en films zijn niet per definitie iptv. Het aanbieden van een link kon al in een csgo custom map met virtuele bioscoop. Maargoed het zal wel een mooi buzz woord voor de leek zijn.

  4. Ziggo, kpn enz maken als zo duur dat je naar iets anders gaat zoeken. Ook mensen van brein gaan naar iets anders zoeken of goedkoper. Dat ze de tv maatschappijen maar aanpakken. Dat ze het goedkoper maken.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*