Brede aandacht RTV voor 70 jaar Metropole Orkest

Radio en televisie in Nederland staan de komende dagen veel stil bij het 70-jarig jubileum van het Metropole Orkest. Te gast bij De Wereld Draait Door, dinsdagavond, als tegelijkertijd ook de 100ste geboortedag van Frank Sinatra wordt herdacht. En woensdagavond om exact 20.15 uur te horen in allerlei verschillende genres op heel veel radiostations tegelijk.

Het is dan precies 70 jaar geleden dat het orkest voor het eerst op de Nederlandse radio was te horen.De radiozenders van de NPO, 1 tot en met 6 dus, doen mee, net als 100% NL, Radio 538, Radio 10, Sublime FM en BNR Nieuwsradio. Van de jingles van Langs de Lijn en Gute Nacht Freunde op NPO Radio tot aan een remix van This Is What It Feels Like op 538.

Hoop en vertier
Volgens directeur Westerhof van NPO radio levert het Metropole Orkest ” een unieke bijdrage aan het rijke muziekleven in Nederland, vooral waar het de cross-overs van genres opzoekt”. In 1945 besloot de Nederlandse regering in ballingschap en het Koninghuis dat het volk na de oorlog een ensemble moest hebben dat hoop en vertier bood.

Zo ontstond het Metropole Orkest.  Tot 2012 werd het gefinancierd uit het omroepbudget, maar sindsdien is het zelfstandig en zorgt zelf voor haar inkomsten. Er wordt nu regelmatig gespeeld op poppodia als Paradiso en de Melkweg, het Holland Festival en North Sea Jazz. Het jongerenpubliek kent het orkest ook van Pinkpop, Lowlands, Noorderslag en de 3FM Awards
 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*