Bram van der Vlugt overleden

Zojuist is bekendgemaakt dat de acteur op 86-jarige leeftijd is overleden.

In de jaren 1960 kreeg van der Vluct bekendheid door zijn hoofdrol van dokter Finlay in de televisie-serie Memorandum van een dokter. In 1970 was hij een van de oprichters van Toneelgroep Sater. Hij speelde er zelf tot 1974. Daarna was hij bij wisselende gezelschappen en in de vrije sector te zien. Voor zijn rol in Kopenhaar kreeg hij in 2000 de Louis d’Or, de prijs voor de beste mannelijke hoofdrol.

Van 1986 tot en met 2010 kroop Van der Vlugt jaarlijks in de huid van  Sinterklaas.. Hij verscheen in diverse televisieprogramma’s, waarmee hij het televisie-imago van de goedheiligman verder ontwikkelde en waarborgde. Hij stond daarbij bekend om zijn scherpe, soms ietwat ironische opmerkingen. Van der Vlugt maakte als Sinterklaas de opkomst van de media mee. De acteur speelde niet alleen Sinterklaas bij de officiële intocht, want hij zat ook jaarlijks in de programma’s en theatershows van Paul de Leeuw en Jochem van Gelder. Daarnaast speelde hij ook in De Club van Sinterklaas, het Sinterklaasjournaal en Het Feest van Sinterklaas.

Op 21 mei 2011 werd bekend dat Bram van der Vlugt na 25 jaar ging stoppen bij de publieke omroep met zijn taak als vaste raadsman van Sinterklaas, zoals hij dat zelf altijd verwoordde. Stefan de Walle nam zijn staf en mijter over. Naar aanleiding van deze opvolging werd dezelfde dag een speciaal ingelaste uitzending van Het Sinterklaasjournaal uitgezonden.[3] Hierin werd niet de juiste informatie gegeven vanwege de geheimhouding van het feit dat Sinterklaas fictief is. In het Sinterklaasjournaal meldde Van der Vlugt dat het Grote Boek van Sinterklaas per ongeluk bij hem in handen was gekomen en hij nu hulp nodig had om het terug te kunnen bezorgen. Van der Vlugt had vanuit de studio contact met de in Spanje aanwezige Sinterklaas, die daarop zei een nieuw boek te zullen gebruiken en het oude, volle boek expres gegeven heeft aan Van der Vlugt omdat hij hem bedankte voor zijn diensten van de afgelopen 25 jaar.

7 Comments

  1. Lieve Sinterklaas
    Ja, voor mij en vooral voor mijn zoon (nu 40 jaar) bent u de enige echte. Jaren van u genoten. Dat u op deze manier de wereld van 5 december moet verlaten. Jammer!
    Sterkte voor familie en vrienden/kennissen. Ik zal u nooit vergeten. Rust zacht

  2. RIP Bram van der Vlugt. Behalve Sinterklaas was hij bovenal een veelzijdig en gedreven toneel- en tv-acteur met een wat achtergehouden, verborgen joods verleden waarbij de oorlog zijn jeugdjaren tekenden. Maar hij was natuurlijk niet ‘de’ Sinterklaas, want wie al wat ouder is, daarvoor was Adrie van Oorschot ‘de’ Sinterklaas (1965/1985 en met zijn karakteristieke stem) en voor de kinderen van nu is het later Stefan de Walle. En zij gaan allemaal dood, maar Sinterklaas blijft altijd voortbestaan, ook zonder Zwarte Piet!

  3. …even nu terzijde: In de bovenste regel staat Vluct maar uiteraard moet dit Vlugt zijn. Condoleances van Nico uit Gouda.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*