Boris Johnson wil mes in BBC zetten

Het niet betalen van het verplichte kijk- en luistergeld aan de publieke omroep was in Groot-Brittannië al niet strafbaar meer. Maar nu wil de Britse regering de heffing helemaal afschaffen.

Met het afschaffen van de zogenoemde License Fee van 155 pond per jaar komt de toekomst van de zender onder druk te staan.

De regering van Johnson zou de BBC willen kortwieken, zo bericht The Sunday Times. De krant baseert haar verhaal op ’naaste adviseurs’ van premier Johnson. De geanonimiseerde bron lijkt een duidelijke verwijzing te zijn naar Dominic Cummings, de politieke adviseur die een grondige hekel heeft aan de Britse publieke omroep.

De BBC zit al langer in de hoek waar de klappen vallen. Ministers mogen niet meer meewerken aan het BBC-radioprogramma Today. In het verleden zijn ministers hier, volgens Cummings dan, te kritisch bejegend.

Johnson zelf weigerde in de aanloop van de verkiezingen te worden geïnterviewd door BBC-coryfee Andrew Neil.

De BBC heeft jarenlang een onaantastbare positie gehad. Het was niet alleen een ‘onafhankelijke’ toetser van politieke plannen, de omroep deed nog veel meer. De omroep is, in elk geval volgens de huidige voorzitter David Clementi, een hoeder van de Britse cultuur en een belangrijke promotor ervan in het buitenland. Programma’s als Monty Python, Top Gear en de natuurprogramma’s van David Attenborough zijn allemaal door de BBC geproduceerd.

Veel van de huidige problemen zijn het gevolg van Brexit. De ‘linkse’ BBC zou volgens de huidige regering het vertrek uit de EU niet neutraal hebben verslagen.

Ook de miljoenensalarissen van, bijvoorbeeld, de voetbalpresentatoren zijn het huidige kabinet een doorn in het oog.

De BBC zal moeten omschakelen naar een abonnementsmodel. Die noodzakelijke aanpassing zal volgens The Times ten koste gaan van diverse tv- en radiozenders.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*