BOOS wint de Zilveren Nipkowschijf 2022

Bureau Buitenland wint de Zilveren Reissmicrofoon 2022. Ere Zilveren Nipkowschijf uitgereikt aan Paul Witteman en Ere Zilveren Reissmicrofoon voor Hans Hogendoorn

De Zilveren Nipkowschijf 2022 is gewonnen door BOOS This is The Voice (BNNVARA). De makers, presentator Tim Hofman en eindredacteur Marije de Roode namen de award in ontvangst. Zelden had, schreef de jury, een programma zo’n kolossale impact als BOOS This is the Voice, het onderzoek dat het team van Tim Hofman (BNNVARA) deed naar grensoverschrijdend gedrag bij het televisieprogramma The Voice of Holland

‘Met gepaste nederigheid nemen we deze prijs in ontvangst. We danken de jury voor de waardering. En namens de mensen die in onze uitzending spraken: dank als je wilde luisteren.’ Team BOOS!

Uit het juryrapport:

In de dagen voorafgaande aan de publicatie op 20 januari 2022 van de BOOS-aflevering over grensoverschrijdend gedrag bij de talentenjacht The Voice of Holland, werd al duidelijk hoe groot de impact van het onderzoek van het team van Tim Hofman zou worden. Al stond er nog geen minuut van het programma online op BOOS’ YouTube-kanaal, het nieuwe seizoen uitzendingen van The Voice werd al gestaakt, bandleider Rietbergen stapte op en heel Nederland was in de ban van het onderwerp. Terwijl de showbizzprogramma’s zich bogen over de implicaties voor de sterrenlevens, werden in vrijwel ieder gezin, in iedere schoolklas en op iedere werkplek gesprekken gevoerd over machtsmisbruik en seksuele intimidatie. Het volledige juryrapport is hier te lezen.

De andere genomineerden voor de Zilveren Nipkowschijf 2022 waren: de dramaserie Het Jaar van Fortuyn (AVROTROS) onder regie van Michiel van Jaarsveld, scenario Nathan Vecht en Pieter Bart Korthuis met hoofdrollen voor Jeroen Spitzenberger, Fedja van Huêt en Ramsey Nasr en de documentaire Mijn vader de gelukszoeker(VPRO) geregisseerd en gemaakt door Roozbeh Kaboly met Nadia Moussaid en haar vader Alice. De makers van het Eurovisie Songfestival 2021(NPO/NOS/AVROTROS) kregen een speciale vermelding.

Een Ere Zilveren Nipkowschijf is toegekend aan Paul Witteman. Voormalig winnaar van de Ere (2020) en Zilveren Nipkowschijf (2011, DWDD) Matthijs van Nieuwkerk overhandigde de award aan Paul Witteman.

In 1998 schreef de toenmalige jury van de ‘reguliere’ Zilveren Nipkowschijf: Paul Witteman zal de televisiegeschiedenis ingaan als een programmamaker die in de jaren 90 als geen ander zijn stempel heeft gedrukt op de informatieve sector. Hij was en is niet alleen een voortreffelijk presentator, maar ook een intelligent interviewer, die zich met schijnbaar groot gemak op de moeilijkste gebieden begeeft.

In 2022 staat deze reputatie nog steeds, en is nu zelfs verbreed door Wittemans prestatie om met Podium Witteman een van de geliefdste muziekprogramma’s van de Nederlandse omroep te hebben gebouwd. Een oeuvre dat een Ere Zilveren Nipkowschijf verdient, met een gouden randje. Deze Ere Zilveren Nipkowschijf is ook een waardering voor het programma Podium Witteman, de ongeëvenaarde etalage van serieus mooie muziek die Witteman ruim zeven jaar lang inhoud mocht geven en presenteerde, 269 afleveringen lang. Het volledige juryrapport is hier te lezen:

Hans Hogendoorn kreeg de Ere Zilveren Reissmicrofoon. Oud Zilveren Reissmicrofoon (2004) winnaar Henk van Hoorn overhandigde deze aan Hans Hogendoorn.

Hieronder staat een deel van het juryrapport:Altijd warm, altijd dienstbaar aan de uitzending. In zijn inmiddels een halve eeuw beslaande audiocarrière heeft Hans Hogendoorn ons geleerd wat het verschil is tussen een stem hebben en een stem zijn. Dat laatste vergt oefening, doorlopend onderhoud en consciëntieuze aandacht voor de verwoording en intonatie van elk detail. De audio-techneut en de presentator die Hogendoorn allebei ook is, smolten de afgelopen decennia samen tot het sonore, indruk makende, urgentie oproepende maar toch nooit overtrokken auditieve uithangbord van de NOS en Radio 1. Ook nu zijn rol daar inmiddels is veranderd, blijft Hogendoorns staat van dienst gekruid door zijn piratenverleden, zijn jarenlange werk voor de Wereldomroep en zijn nog altijd doorlopende escapades bij eigentijdse nichezenders. Voor het complete juryrapport: https://nipkowschijf.nl/hans-hogendoorn/

Zilveren Reissmicrofoon

De Zilveren Reissmicrofoon ging naar Bureau Buitenland het NPO Radio 1 (VPRO) programma dat wordt gepresenteerd door Tim de Wit en Sophie Derkzen.

Dit zei de jury:

“Bureau Buitenland (VPRO) is een programma dat niet meer weg te denken is van NPO Radio 1. Het kent een lange geschiedenis en vele uitzendtijdstippen. Het heeft zich nu midden in de dag genesteld, tussen half 2 en 2 uur ’s middags. Het laat ons daar horen dat de wereld veel groter is dan wij in het Westen vaak denken. De werkelijkheid is zoveel gelaagder en genuanceerder dan het harde nieuws ons vaak doet geloven”. https://nipkowschijf.nl/bureau-buitenland/

Naast Bureau Buitenland waren er nog twee genomineerden voor de Zilveren Reissmicrofoon te weten; De onbekende kinderen van Kamp Westerbork, een podcast van Rob Trip en anderen voor NPO Radio 1 (NOS) en het radiowerk van Jet Berkhout voor NPO Radio 4 (AVROTROS). Er was een speciale vermelding voor Tim op het Broek (KINK) deze award werd overhandigd aan Michiel Veenstra. Ga voor alle juryrapporten naar www.nipkowschijf.

De winnaars zijn op donderdag 16 juni bekend gemaakt tijdens de feestelijke zestigjarige jubileumeditie van de Zilveren Nipkowschijf in aanwezigheid van veel oud winnaars bij Beeld & Geluid in Hilversum. Later dit jaar eert Beeld & Geluid de winnaars van de Ere Zilveren Nipkowschijf en de Ere Zilveren Reissmicrofoon met een portret in hun Wall of Fame. 

Jury Zilveren Nipkowschijf

De jury van de Zilveren Nipkowschijf bestaat dit jaar uit – voorzitter – Renate van der Bas en Maaike Bos (beiden Trouw), Arjen Fortuin en Wilfred Takken (NRC), Dennis Jansen en Angela de Jong (Algemeen Dagblad), Bernice Breure en Patricia Cortie (De Telegraaf), Yasmina Aboutaleb en Arno Haijtema (De Volkskrant), Roelf Jan Duin (Het Parool), Walter van der Kooi (De Groene Amsterdammer) en Ron Vergouwen (freelance mediajournalist bij o.a. NPO Radio 1).

Jury Zilveren Reissmicrofoon
Vincent Bijlo (Radiorecensent NRC) is de voorzitter van de Zilveren Reissmicrofoon. De jury bestaat uit: Arjan Snijders (Mediajournalist), Edwin Wendt (Freelance mediajournalist), Frederique de Jong (Presentator en podcaster Follow the Money), Miranda van Holland (Radiomaker), Paul van der Lugt (Oud-directeur RTV Utrecht), Roeland van Zeijst (Radiospecialist Broadcast Magazine), Rutger Boxhoorn (Radiodocent Hogeschool InHolland).

De activiteiten van de overkoepelende Stichting Nipkow zijn mogelijk dankzij financiële en organisatorische steun van stichting VEVAM FondsLira FondsBeeld & GeluidNLZiet enHet Ketelhuis Westergasfabriek.

3 Comments

  1. Herkenbaar zijn, dwingt tot luisteren . Dàt is de stem van Hans Hogendoorn . Zodra ’n letter van Hans’ stem klinkt , weet de luisteraar , er gaat iets gebeuren. Of het nou ’n nieuwsjingle is, die aandacht opeist, ’n naam die ’n programma gaat presenteren of het ’n programma zelf dat er aan staat te komen, zodra Hans klinkt, klinkt er Radio , Dit is iets anders dan de kwebbelaars van de commercieéle kleutertjeluister programmamaatjes . Hans is de “oude stempel” de persoonlijkheid die voor grote mensen radio staat . Zo verdiend deze erkenning !!! Van harte Hans !!!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*