Boek over Joop Landré – Vader van de TROS

Joop Landré: “Wij kwamen op het juiste moment. Het was 1965 en de omroepen waren aan de top van hun arrogantie gekomen.”

Op 2 oktober verschijnt het boek Joop Landré – Vader van de TROS

In 1966 is Joop Landré (1909-1997) één van oprichters van de Televisie en Radio Omroep Stichting en wordt de algemeen directeur van de TROS.

De TROS moet een plaats veroveren in het vernieuwde ‘open’ omroepbestel. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Vooral de aanvragen voor de B en de A-status worden door het ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk vertraagd en tegengewerkt.

Een groot deel van het boek gaat over Joop Landré en de TROS, maar ook zijn andere functies komen aan bod: journalist bij De Telegraaf, spreker (The Fox) bij Radio Herrijzend Nederland, directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst, president van het Polygoon en directeur van de Nederlandse Filmproductie Maatschappij.

In het laatste hoofdstuk vertellen oud-medewerkers van de TROS over hun persoonlijke ervaringen met Joop Landré, onder wie diskjockey Ferry Maat en programmadirecteur voor radio en televisie Cees den Daas.

De dochter van Joop Landré, Fieke Landré in het voorwoord:

“Als ik in een paar woorden mijn vader zou moeten omschrijven, denk ik aan: Energiek, Vastberaden, Sociaal begaafd, Charmant, Humoristisch, Relativerend en niet in de laatste plaats, ongelofelijk Liefdevol voor mijn broer en mij. Zo’n vader waar de kinderen absoluut op nummer 1 komen, waar al onze vrienden graag kwamen, waar thuis harde jazzmuziek gedraaid werd, kaartspellen tot in de late uurtjes, waar een enkel biertje geschonken werd, als je boven de 16 was, de Tour de France en het voetbal beluisterd werd.”

ISBN: 9789087780272
Auteurs: Marcel Bergen en Irma Clement
Uitgave: Mokumbooks
Taal: Nederlands
Illustraties: Ja
Aantal pagina’s: 176
Website: www.boekjooplandre.nl

Verkrijgbaar in alle fysieke en online boekhandels in Nederland en Vlaanderen.

OVER DE AUTEURS

Marcel Bergen (1961) studeert Nederlands Recht en fotografie. Samen met Irma Clement (1965-2021) publiceert hij: Wandelen over Zorgvlied, Geheimen van Zorgvlied (uitverkocht), Ketenvrij Winkelen (uitverkocht), Niemands Hond, Amsterdam De Gids en Amsterdam The Guide, Onvoltooid, Kopstukken van de NSB en 150 jaar Zorgvlied.

4 Comments

  1. De TROS was dus al in 1966 opgericht. Ik heb altijd gedacht dat de TROS ná het einde van Radio Noordzee werd opgericht, aangezien veel Noorzeeërs naar de TROS zijn verhuis, nadat Radio Noordzee de uitzendingen moest staken.

  2. Voor de duidelijkheid. De TROS is op 4 november 1964 opgericht. Door o.a Mr. Henry Minderop. En Joop Landré was daar ook bij betrokken.
    Of zoals wij zeiden;”Ome Joop “

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*