Boek over 100 jaar Mediastad Hilversum

In het voorjaar van 2017 zal bij uitgeverij Conserve het boek Hilversum Mediastad – Mediastad Hilversum verschijnen, dat zal worden geschreven door freelance mediajournalist Peter Schavemaker. Honderd jaar omroepgeschiedenis 1918-2018 zal – in haar facetten – worden geëerd in het boek.

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum zal het voorwoord schrijven.

Hilversum Mediastad – Mediastad Hilversum verschijnt in samenwerking met de gemeente Hilversum en omroepmuseum Beeld en Geluid en bevat plm. 200-250 pagina’s, ISBN 978 90 5429 427 6, prijs € 19,99.

Al sinds 1918 is Hilversum dé Mediastad van Nederland. Deze eretitel verwierf het voormalige weversdorp nadat op 27 februari 1918 in Hilversum de NSF – de Nederlandse Seintoestellen Fabriek – werd opgericht. Nadat een paar jaar later in 1923 ook de eerste omroepzender is ontwikkeld ontstaan omroepverenigingen, worden omroepgebouwen gebouwd en volgen op 24 december 1924 de eerste radio-uitzending en op 2 oktober 1951 de eerste televisie-uitzending.

In de decennia die volgen draait in Hilversum alles om de omroep; complete straten en wijken in het mediadorp bieden woonruimte aan omroepmedewerkers, winkels en bedrijven in de binnenstad zijn hofleverancier en afhankelijk van de omroepen en televisie- en radioprogramma’s worden live uitgezonden vanuit bekende Hilversumse ijkpunten zoals theater Gooiland en het Media Park, dat in oktober 1961 werd aangelegd. En nu bijna 100 jaar later vormt Hilversum nog steeds het middelpunt van de Nederlandse media en creatieve industrie, waarbij de ambitie is ingezet om de stad in 2020 tot Media Gateway to Europe te ontwikkelen.

De auteur van het boek is Peter Schavemaker (1967), een freelance journalist. Schavemaker groeide op in Hilversum en kwam al van jongs af aan bij de omroepen, als medewerker van de Hilversumse ziekenomroep RANO en lokale omroep. Later werkte hij voor onder andere de KRO, RTL Nederland en de NCRV waarvoor hij de tekst- en fotoredactie deed van het 75-jarig jubileumboek. Peter Schavemaker schrijft/schreef voor Reporters Online / Blendle, Spreekbuis.nl, De Telegraaf, AD, VARA-Gids, NPO Radio2.nl, KRO Studio, HUMO, Broadcast Magazine en verschillende regiokranten.

foto Peter Schavemaker, Vision Quest/Patrick Hesse

Bij uitgeverij Conserve verscheen een reeks met meer dan 20 NOS-correspondenten (Margriet Brandsma, Peter d’Hamecourt, Andrea Vreede etc.), een bescheidener binnenlandreeks met o.a. Gerri Eickhof, Astrid Kersseboom en Ferry Mingelen en het boek De iconen van het NOS Achtuurjournaal  (Philip Freriks, Sacha de Boer, Pia Dijkstra etc.) van Babs Assink.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*