Blog Peter van der Vorst: ‘Oordeel’

De Nederlandse tv kent inmiddels twee rechters die door het land rijden. Wie doet het beter: meester John Reed of meester Frank Visser?

De ‘oude’, meester Frank Visser, is over­gestapt naar SBS6 en doet daar min of meer hetzelfde als hij in de afgelopen 20 jaar deed bij de NPO. Daar is zijn plek inmiddels overgenomen door meester John Reid. 

Je zou verwachten dat twee van dit soort ­programma’s in dezelfde week teveel van het goede is, maar beide rechters blijven prima overeind en scoren mooie kijkcijfers. Zelf heb ik nét iets meer met de versie van SBS 6, omdat dat programma een stuk eigentijdser voelt dan het ‘origineel’. En dat zit ’m niet in de rechters, maar vooral in de vorm. Presentator Viktor Brand brengt vaart in ­iedere aflevering door zelf ook op bezoek te gaan bij de kijvende partijen en toont duidelijk interesse. Jetske van den Elsen staat helaas nog altijd op een vrij statische manier achter een desk in een kasteel. 

Bovendien wordt bij SBS na de hoorzitting direct uitspraak gedaan door meester Visser, waardoor je veel meer het gevoel van een echt kort geding krijgt. Bij John Reid moeten mensen weken wachten op de slotconclusie. 

Én wat goed is aan de SBS-versie is dat je aan het eind van de aflevering ziet hoe de zaak wordt opgelost. Bij de NPO blijft het altijd maar weer gissen of de uitspraak ook echt ten uitvoer wordt gebracht.

Kortom: als dit een rechtzaak zou zijn en ik voor rechter zou spelen, dan zou SBS het in dit geval op alle fronten winnen van de NPO. Dat is mijn oordeel en daar moet u het mee doen.

Deze column verscheen eerder in Televizier en is online terug te lezen.
Lees meer columns van Peter van der Vorst op Televizier.nl
Herpublicatie op Spreekbuis.nl, na toestemming van Peter van der Vorst. 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*